Столична община трябва да мие улиците си редовно. Такива привременни

...
Столична община трябва да мие улиците си редовно. Такива привременни
Коментари Харесай

Съдът нареди на София да мие улиците си редовно

Столична община би трябвало да мие улиците си постоянно. Такива привременни ограничения постанови Софийският градски съд, където се гледа делото за мръсния въздух в София. Според арбитър Албена Ботева кметството би трябвало да мие машинно главните улици два пъти месечно от май до септември и един път месечно през останалата част от годината, заяви lex.bg.

Делото за мръсния въздух, което бе заведено от неправителствената организация Група за чист въздух и жители, се точи към този момент трета година. Тъй като няма изгледи скоро да завърши, арбитър Ботева реши, че са нужни привременни ограничения. Тя даде на общината двуседмичен период да показа стратегия за миене на улиците. Освен това разпореди да се афишират равнищата на фини прахови частици на уеб страницата на кметството и по автобусните спирки и в метрото. Решението не е дефинитивно и може да се апелира.

Публикуването на достоверни данни за замърсяването на въздуха бе измежду главните проблеми през миналата зима, когато неведнъж бяха регистрирани повишени равнища на фините прахови частици. Кметството на няколко пъти разгласява данни, които мощно се разминаваха от измервателните уреди, употребени от жители. Една от ограниченията на общината е така наречен зелен билет – гратис пътешестване в градския превоз в дни със съществено разминаване. За две години тази мярка бе задействана тъкмо два пъти.

Заради рецензии, че мярката не работи общината реши да промени разпоредбите за зеления билет.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР