Столична община тества координацията на институциите при бедствия и аварии

...
Столична община тества координацията на институциите при бедствия и аварии
Коментари Харесай

Столична община тества реакцията на институциите при бедствия и аварии

Столична община тества координацията на институциите при бедствия и повреди по време на обучение " Съвместни старания ". В рамките на учението се тества първият стадий от проекта за отбрана на популацията - отбрана при трусове.

В рамките на учението се отработват въпроси на координацията сред щаба на Столична община, Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и другите институции. Две системи наблюдават приложимостта на проекта за отбрана на популацията SITA WARE и JCATS - Joint Conflict and Tactical Simulation .

Първата е система за модерно ръководство, проследяваща организацията на взаимоотношението сред участниците в взаимната интервенция, а втората се употребява от Българската войска от 2005 година за симулации на бойни дейности и интервенции, разнообразни от война.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е и ръководител на оперативния щаб при рецесии към Столична община съобщи, че за пръв път се организира обучение в подобен мащаб и съгласуваност и съобщи, че като кмет за нея най-важни са предварителната защита и отработването на координацията.

" Няма нищо по положително от това в умерено време да се създадат тренировки. В същинска рецесия занапред да четем проектите, да се координираме в обстановка на стрес, няма да е продуктивно ", уточни Фандъкова.

По думите й учението е минало добре и по проект . Фандъкова съобщи, че в такива моменти се разчита доста на районните кметове и на медиите за своевременното информиране на популацията за обстановката.

Главен Комисар Николай Николов, шеф на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " от своя страна съобщи, че всеки проект има четири стадия - разбор и обмисляне, предварителна защита и образование, реакция при рецесия, 4-етап възобновяване .

" В момента се намираме на втория стадий " - предварителна защита и образование. Той изрази убеденост, че до края на годината в цялата страна ще бъдат обновени регионалните и общинските проекти за реакция при рецесии. " Поздравявам столичния кмет, който още веднъж сподели какво би трябвало да вършат всички кметове и регионални шефове. Заедно с армията сме подготвени да оказваме помощ ", съобщи гл. комисар Николов.

Генерал-майор Груди Ангелов, шеф на Военна академия " Георги Раковски " съобщи, че за пръв път учението за дейности на щаба на Столична община се организира в този си формат във Военната академия.

Според него военната база би било добре да бъде употребена и отсега нататък освен от Столична община. " Системата би могла да се употребява за тестване на проектите на всички общини ", разяснява още той като настоя, че щабовете на другите общини и регионални управи биха могли да се образоват във Военна академия.

По думите му точно Военна академия е мястото, което има качествата да прави инспекция и да тества действително проектите за ръководство при рецесии . " Могат да бъдат проиграни безусловно всички разновидности ", увери ген.-майор Груди Ангелов.

По думите му в границите на днешния ден ще бъдат отработени дейности при случай в енергиен обект, а на следващия ден - дейности при наводнения . Учението се организира в партньорство сред Военната академия, Столична община, Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", Центъра за рационализиране качествата на НАТО за ръководство при рецесии и реагиране при бедствия, БЧК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР