Столична община ще упорства докрай със спорната реконструкция на площад

...
Столична община ще упорства докрай със спорната реконструкция на площад
Коментари Харесай

София не се отказва от светещите гъби на пл. "Света Неделя"

Столична община ще упорства до дъно със противоречивата реорганизация на площад " Света Неделя ", препоръчана от италианското студио " Фуксас ". Проектът бе остро неодобрен от Съюза на архитектите в България, а в следствие си навлече и гнева на Светия Синод. Общината обаче твърди, че тези рецензии към този момент са изчистени. София не счита да се откаже даже от светещите навеси с вградени фотоволтаици, придобили популярност като „ светещите гъби “, които събират огромно отрицание. 

Това стана ясно от думи на кмета на столицата Йорданка Фандъкова след среща с известния проектант Массимилиано Фуксас, който през последните два дни е имал работни срещи с основния проектант Здравко Здравков. На срещата се разбра, че това ще е следващият градоустройствен план, който ще се променя в крачка. Поправките в плановете на други централни зони - към " Граф Игнатиев " и храм-паметника " Св. Александър Невски ", към този момент костваха на общината 250 000 лева

" Нагласата е новите светещи детайли да се осъществят, защото те са забавна концепция като връзка с бъдещето и нововъведенията “, разяснява след срещата Фандъкова. Според нея в региона няма да се отсече нито едно дърво, макар че награденият план предвиждаше унищожаване на дървенса растителност. Според Фандъкова вече са се провели срещи с всички, които имат терзания по плана, в това число и с представители на църквата и всички елементи са конкретизирани. „ Ще се плануват засилени настилки, с цел да може автомобилът на Негово Светейшество и ритуални коли да имат достъп до църквата “, увери Фандъкова.

След реновирането на площада фотоволтаиците нямало да са главен акцент на него, твърди и самият Фуксас. „ Фотоволтаиците не са центъра на плана и техният брой може да бъде понижен. Идеята е те денем да акумулират сила, която по-късно да бъде употребена за осветление на площада и за зареждане на електронни устройства “, разяснява архитектът. Според Фуксас всички настилки в региона би трябвало да са от един материал. Студиото ще се съобрази с настояването Столичната община спирките на трамвая да се реалокират по-близо до изходите на метростанцията. " София е дама и аз пристигнах да й ушия прелестна дреха, както ми е казвал моят другар Джорджо Армани ", добави Фуксас. В края на април идейният план за ремонта на „ Света Неделя “ ще бъде показан пред жителите и за разискването му италианският проектант още веднъж ще бъде поканен. След това ще се изготви работен план и ще се провежда процедура за избор на реализатор. „ Усилията ще бъдат ориентирани към това напролет на 2021 година или ранното лято да стартират действителните действия по площада “, пресметна Фандъкова.

Както " Сега " писа,  планът на Фуксас си заслужи остри рецензии от един от членовете на журито - арх. Борислав Игнатов, заради въвеждане на " дубайски решения " в доминирано от храм място. Според Игнатов не е добре показана и археологията, а поддръжката на площада - и на стъклените покрития над разкопките, и на светещите тела, ще е доста скъпа. Остри рецензии насочи и ръководителят на САБ арх. Тодор Булев, а пред Българска национална телевизия против плана намерено се разгласи и Светият Синод. " На площад " Св. Неделя " има три значими здания, свързани с историята и сегашното на Българската православна черква. Това са църквата " Св. Неделя ", Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията планът на арх. Фуксас не е взел поради това значимо събитие и е прекомерно футуристичен ", акцентират от църквата. Според прогнозната стойност, показана от " Студио Фуксас ", реализирането на плана ще коства на общината малко над 10 млн. лева Проектът може да бъде прегледан на основания за състезанието уебсайт.

НА ЗАЕМ ОТ Българска национална телевизия

В изявление пред публичната медия се стигна до замяна на изцяло разнопосочни оценки за решенията в плана. " Предлагат се едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, настрана да събират слънчева сила и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни? ", попита отец Кирил Попов. " Тези осветителни тела са един флирт с тематиката за енергоефективността. Мисля, че духовната честност е съвместима с високата технологичност ", смята обаче арх. Явор Кьосев, член на журито. Синодът има и доста други забележки, най-съществената от които е, че той ще прекъсне естествения църковен живот в храма, тъй като се отстранява достъпа за коли за спешна помощ, коли, които возят майки, бебета и булки, няма да има достъп до църквата и колата на патриарха.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР