Столична община подготвя жалба за обявяване на нищожност на заменката,

...
Столична община подготвя жалба за обявяване на нищожност на заменката,
Коментари Харесай

Главният архитект: Подготвя се жалба за разваляне на заменка за небостъргач в Стрелбище

Столична община приготвя тъжба за оповестяване на незначителност на заменката, с която НИКМИ е получила парцела на ъгъла на бул. " България " и бул. " Петко Тодоров ", където желае да строи 43-етажен небостъргач . Това съобщи основният проектант на София Здравко Здравков пред Actualno.com, акцентирайки, че задачата е предоставена на външна юридическа компания. Ще има искане за анулация на заменката, увери той.
Здравков разяснява и за какво Столична община към този момент два пъти губи в съда в опитите си да отбрани заповед с авансово осъществяване за унищожаване на ажурната ограда, с която НИКМИ загради напълно парцела.
Самото решение е извънредно противоречиво, по тази причина нашите адвокати се борят със зъби и нокти, сподели основният проектант на София Здравко Здравков по отношение на решението на Административният съд-София, с коeто за повторно се не разрешава ажурната ограда, поставена от НИКМИ, да се отстранява.
Припомняме, че въпросът с оградата започва през август тази година. Тогава НИКМИ загради напълно градинката, в която обаче в действителност има няколко парцела по регулация. Освен това строителната компания унищожи намиращата се до градинката улица, която е продължение на ул. " Майор Първан Тошев " – тъй като, съгласно НИКМИ, е противозаконна, въпреки да се употребява като общинска инфраструктура от над 10 години. В средата на август дирекция " Общински строителен надзор ", ръководена от арх. Влади Калинов , издаде заповед с авансово осъществяване за махане на оградата и възобновяване на разрушената улица, само че с 14-дневен период , което беше счетено за неуместно от адвокати, коментирали проблема пред Actualno.com. В последния ден на октомври обаче за повторно съдът постанови, че оградата не би трябвало да се отстранява.
Главният проектант съобщи през днешния ден (23 ноември), че е доста необичайно по какъв начин може в едната част на решението за оградата Столична община да е права, а в друга - не. Той има поради това, че съдът смята оградата, гледаща към блок 8 (бел. ред. - там, където има пешеходен проход сред улиците " Майор Първан Тошев " и " Дедеагач " ), за погрешно сложена. В същото време в решението на Административният съд е записано, че оградата към бул. " България " и бул. " Петко Тодоров " е законосъобразна.
" Странно е по какъв начин може в едната си част, тази с двата парцела, да сме прави, а тази, която касае обществената благосъстоятелност да не сме. Затова апелираме на последваща инстанция, уповавам се да се удостовери правотата ни ", сподели Здравков.
" Работата по проблема " НИМКИ " не е спряла, чакаме развиване ", заключи още проектант Здравков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР