Столична община не е спирала да инвестира в изграждане на

...
Столична община не е спирала да инвестира в изграждане на
Коментари Харесай

Мирослав Боршош: Огромен е недостигът на медицински сестри в яслите, незаети са над 100 места

Столична община не е серпантина да влага в създаване на нови здания на детски градини през последните години за решение на казуса с дефицита тук-там, само че през днешния ден пред нас стои въпросът за неналичието на медицински сестри, които да работят. Изключително мъчно е намирането на медицински сестри за яслените групи в детските градини. Има незаети над 100 места за медицински сестри. Затова сме изпратили писма до Министерство на здравеопазването с искане за смяна на Наредба 26.

Това сподели през днешния ден заместник-кметът на Столична община по обучение и просвета Мирослав Боршош при инспекция на построяването на нова постройка към ДГ „ Детски парадайс “ в регион „ Искър “ дружно със зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов и кмета на региона Ивайло Цеков, оповестиха от пресцентъра на " Московска " 33.

Необходимо е да се допусне и педагози да работят в яслените групи. Остаряло е схващането, че яслената грижа е здравна грижа, разяснява също Боршош. Това не значи, че медицинските сестри не са нужни, в противен случай тяхната роля е извънредно значима, само че за решаването на казуса е нужно да се допусне и педагози да могат да работят в яслените групи, посочи също зам.-кметът по обучение.

Само за трите яслени групи в тази детска градина са нужни 6 медицински сестри. Може да се окаже, че ще имаме нови просторни, хубави пространства, а без медицински личен състав, който да обгрижва нашите деца, уточни шефът на детска градина „ Детски парадайс “ Мария Йорданова.

От 2005 година насам София стартира с дефицит на детски градини към 100 обекта, което е вследствие на приватизирани здания, на пожарно рискови остарели здания и етернитови, които трябваше да бъдат построени на ново. Решението на казуса е единствено ново строителство, сподели също Боршош. По думите му районните кметове имат отговорност за строителството. Столична община не е отказала на нито един кмет, а те са от разнообразни политически сили, изцяло избираеми, да получи финансиране за построяването на детски градини.

Към момента на територията на Столична община са подписани контракти за планиране и строителство на 35 детски градини, от които в 18 са в развой на строителство и се извършват строително-монтажни работи, а за 17 се изготвят капиталови планове, сподели зам.-кметът по строителство Анжегл Джоргов.

Строителните действия в детска градина „ Детски парадайс “ в ж.к. “Дружба 2 “ започнаха през март 2021 година Изградена е нова двуетажна постройка, с която се уголемява детската градина с четири нови групи - 1 градинска и 3 яслени. Направена е и топла връзка към съществуващата постройка. Цялостно е санирана остарялата постройка. Изградени са четири нови детски площадки, уточни кметът на регион „ Искър “ Ивайло Цеков.

Обновени са и четири от съществуващите детски площадки. Извършена е замяна на настилките в целия двор, като е обезпечена и налична среда. След разширението детската градина ще има общо 14 групи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР