Столична община купува нови осем влака за метрото, съобщава БНТ.

...
Столична община купува нови осем влака за метрото, съобщава БНТ.
Коментари Харесай

Столична община купува нови 8 влака за метрото

Столична община купува нови осем влака за метрото, оповестява Българска национална телевизия. Те ще возят пасажерите в софийското метро след 2 години.

Влаковете ще бъдат създадени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати - " Шкода ". Мотрисите ще се движат по линии № 1, 2 и 4.

Предвижда се с въвеждането в употреба през 2026 година на осемте влака и на изграждащата се сега междинна станция сред спирките " Сливница " и " Обеля " да се понижат интервалите на придвижване по линии №№ 1, 2 и 4, поради повишаването на пътникопотока през последните 2 години и след стартирането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в вероятност над 8000 пасажери от трите жп посоки в западна посока.

Проектът на влаковете е утвърден през ноември 2023 година Предвижда се до края на януари 2025 година да бъдат подготвени осемте коша на мотрисите. Първият трен ще бъде подготвен през юли 2025 година, вторият - през август, третият - през ноември, а последният осми трен би трябвало да бъде признат през март 2026 година

В новите влакове ще има места за хора с увреждания и колела. Максималната скорост, която те ще развиват, е 90 км/ч. Първият трен, който дойде, ще бъде подложен на серия от тествания и чак по-късно въведен в употреба.

Стойността на поръчката е 134 млн. лв.. Досега са платени 30% задатък и 10% за планиране посредством Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 с безплатна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. За останалата сума " Метрополитен " кандидатства по Оперативна програма " Развитие на районите ".
 До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото
До 4 години ще е готово разклонението на третата линия на метрото

Успоредно със градежа на метрото се строят и буферни паркинги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР