Столична община и българската геоинформационна компания Мапекс създадоха калкулатор за

...
Столична община и българската геоинформационна компания Мапекс създадоха калкулатор за
Коментари Харесай

„Архитектура и Градоустройство” в София пуска онлайн калкулатор

Столична община и българската геоинформационна компания Мапекс сътвориха калкулатор за цените на 99 услуги, предлагани от Направление „ Архитектура и Градоустройство “. Вече всеки жител или компания ще може да пресметне елементарно и получи информация за всички разноски и такси за предлагани от НАГ услуги.

Мапекс използваха своя опит в създаване на географски осведомителни системи и електронни услуги с цел да интегрират в осведомителната система на НАГ огромен брой от услуги, за които няма закрепена цена, а такса, която зависи от голям брой фактори, в това число период за осъществяване или местоположението на обекта.

„ Възможността да планува ясно разноските по всеки план е от изключителна значимост за всеки жител или компания и с новата ни софтуерна система ние ще позволим на всички жители и вложители да изчислят своите разноски и вярно възнамеряват своите планове. “, означи арх. Здравко Здравков, основен проектант на Столична община.

Голяма част от предлаганите от НАГ услуги имат присъщи параметри, които дефинират таксата за тяхното даване. Когато консуматор на уеб страницата на НАГ избере съответна услуга, до нея има бутон „ Детайли “, където се намират всички данни към услугата: име, период, правно съображение, цена, освобождение от такси, обяснения, подписва се от, нужни документи, пример на заявление. Когато потребителят избере „ Цена “, той отива до калкулатора за съответната услуга.

Параметрите за генериране на цената на услугата са няколко типа: първо параметри като РЗП, линейни метри, брой парцели и брой точки, само че и описи с предефинирани стойности като да вземем за пример постройка, ограда по член 48, алинея 9 от Закон за устройство на територията, ограда по член 147, алинея 1, т. 7 от Закон за устройство на територията и така нататък След като вкара параметрите за парцела, системата пресмята таксата за съответния консуматор, според от определените и въведени от него стойности.

Таксата на характерни услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична Община. Като част от плана, експертите на Мапекс сътвориха карта с геореферирани зони на строителни граници, настоящи Общ устройствен план, Подробен устройствен план и регулация, кадастрален проект и административна карта. През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по разнообразни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален проект, административни актове и по този метод всеки може да ревизира в коя зона се намира парцелът, обект на търсената услуга.

Повече детайлности ТУК!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР