Столичани подкрепят въвеждането на безплатен градски транспорт при прогноза за

...
Столичани подкрепят въвеждането на безплатен градски транспорт при прогноза за
Коментари Харесай

Софиянци искат безплатен градски транспорт при мръсен въздух

Столичани поддържат въвеждането на безвъзмезден градски превоз при прогноза за мощно нечист въздух. Това сочи изследване на „ Алфа рисърч “, направено сред 15-21 януари измежду 800 души. То демонстрира, че софиянци са подготвени да поддържат ограничения за по-чист въздух. 93% желаят по-често миене на улиците в дни с по-силно замърсяване. 92% са „ за “ безвъзмезден градски превоз. Идеята за „ Зелен билет “ за градския превоз от 1 лева дневно среща поддръжка от 89 на 100. 60% са „ за “ затварянето на зони.

Мерките, които през днешния ден Столичният общински съвет ще гласоподава да бъдат въвеждани в дни със замърсяване на въздуха с фини прахови частици, ще бъдат въвеждани според от замърсяването. „ При над 200 микрограма на пространствен метър ще може да се вземе решение за затваряне и за ограничение на паркирането по избрани улици “, изясни столичният зам.-кмет Евгени Крусев. Пътни знаци ще указват възбраната, а от Пътна полиция ще наблюдават за спазването й. Ако някой паркира на неразрешен за дадения ден сектор от синя или зелена зона, ще му бъде формиран акт. Рестрикцията не се отнася за живущите в региона, служебните коли от тези със специфичен режим.

При замърсяване се планува и паркиране в десните ленти за придвижвания на 10 булеварда. Идеята е хората да оставят колите си и да се придвижат с градски превоз до центъра. Избрани са булевардите „ Ботевградско шосе “, „ Владимир Вазов “, „ Рожен “, “Царица Йоанна “, „ Цветан Лазаров “ и други

До месец общината пуска и мобилно приложение, което ще известява за замърсяване на въздуха.

Крусев изясни и разчетите на икономическата рамка, която се чака да бъде призната дружно с бюджета на София на следващия ден. 18 млн. лв. повече дава Столична община за градски превоз през тази година.  Зам.-кметът уточни, че повече средства ще бъдат предопределени за повече транспортни средства и въвеждане на напълно нови линии. Идеята за нощен градски превоз, също е измежду вероятните нововъведения. Освен това тази година столичният авто- или електротранспорт ще получават повече пари за транспорт. „ Икономическата рамка за градския превоз най-общо може да се заключи като по-добра от тази, която беше през предходната година. Близо 18 млн. лв. са средствата, които са допълнително за градския превоз през 2018 година, като тези 18 млн. лв. ще довеждат до допълнително транспортни средства по линиите, които в този момент съществуват и благоприятни условия за основаване на нови линии на градския превоз за създаване на напълно нови услуги, които превозът да предложи на хората “, сподели Крусев. „ 1.2 млн. са километрите, които транспортните оператори ще изминат допълнително през 2018 година Ние усилваме единичната цена на съответен оператор за осъществяваната от него услуга, като против това ще пожелаваме по-високо качество на услугата. За частните оператори цените не се трансформират, завишава се само цената на Столичния автотранспорт и електротранспорт. На автотранспорта се завишава със 0.7 стотинки, а на електро – с към 0.20 ст. “, добави Крусев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР