Стокообменът между двете страни е над 2 милиарда евро за

...
Стокообменът между двете страни е над 2 милиарда евро за
Коментари Харесай

Бизнесът отчита ръст от 35% на българския износ за Франция

Стокообменът сред двете страни е над 2 милиарда евро за предходната година

Българският експорт към Франция се е нараснал с 35% през първите 5 месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това разгласи министърът на стопанската система Никола Стоянов, който участва в събитие за новия бизнес сезон на Френско-българската комерсиална и индустриална камара.

„ Радостно е, че нашите артикули могат да се продават на един от най-конкурентните пазари като френския. Този растеж на износа се дължи най-много на френските компании. Моят зов към вас е да погледнете на България като сериозна капиталова дестинация. Кризите са постоянно най-голямата опция за бизнеса, а България е страхотна дестинация и по тази причина ви поканвам да дойдете тук ", каза Никола Стоянов.

Вицепремиерът Атанас Пеканов допълни, че стокообменът сред двете страни е над 2 милиарда евро за предходната година. Франция като цяло е 9-ият търговски сътрудник на България.

" Добра позиция, само че можем да създадем доста повече ", подчерта Пеканов. Според него правителството и Френско-българската комерсиална и индустриална камара имат чудесно съдействие, което би трябвало да продължи.

Председателят на Френско-българската комерсиална и индустриална камара Стефан Делайе разгласи, че френските компании възнамеряват да разширят вложенията и наличието си в България. Той даде за образец компанията „ Малтери Суфле България ”, която уголемява производството си на малц в Плевен с инвестиция от 30 млн. евро. Друга френска компания " Аквел " (ACVEL) също се е спряла на Плевен, където възнамерява да открие цех. ACVEL е учредена през 1962 година и е фамилна компания, която има фабрики и представителства за произвеждане на съставни елементи за автомобилната промишленост в над 20 страни. Акциите ѝ се търгуват на френската фондова борса. Намерението на вложителя е да трансферира част от съществуващите свои индустриални мощности от цех в Турция към България и по-конкретно в Плевен.

„ Отношенията между двете страни са отлични. Френските вложители са над 200 компании в България, които създават над 15 000 работни места ", обяви посланикът на Франция у нас Н. Пр. Г-жа Флоранс Робин. 

" През септември 2019 година мандатът ми стартира с есенното събитие на Френско-българската комерсиалната камара. Сега мандатът ми завършва и съм тук отново сред вас, с цел да ви кажа сбогом. През тези години минахме през интервали на рецесия и се веселя, че излизате от нея сплотени, с цел да посрещнете провокациите пред Европа ", заключи дипломат Робин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР