Стоицизмът е древна философска доктрина, която препоръчва умереността, самообладанието и

...
Стоицизмът е древна философска доктрина, която препоръчва умереността, самообладанието и
Коментари Харесай

За по-добър живот: 5 практики от философията на стоицизма

Стоицизмът е антична философска теория, която предлага умереността, самообладанието и рационалното мислене като средства за реализиране на добър живот. Последователите ѝ считат, че когато ние имаме надзор върху себе си и върху своите стремежи, можем да бъдем по-щастливи и по-успешни.

Тази философия е настояща и през днешния ден и ни провокира да мислим рационално и да одобряваме нещата такива, каквито са.

Ето и няколко практики от стоицизма, които ще ни оказват помощ да водим по-добър живот:
Негативна визуализация
" Негативната визуализация " е стоическа техника, сходна на противоположната логика на психиката, която ни оказва помощ да оценим това, което имаме, като си представим какво би било, в случай че го загубим. Това упражнение би трябвало да се повтаря постоянно, с цел да се подготвим за отрицателни обстановки и да преосмислим живота ни към този миг. Така можем да придобием по-реалистична визия за света.
Фатализмът на живота
Фатализмът е виждане за живота, което твърди, че доста значими събития не могат да бъдат избегнати, защото те са отвън контрола на индивида. Стоиците одобряват този метод за предишното, тъй като това, което се е случило през вчерашния ден, не може да бъде променено. Вместо да се борят против предишното, те се концентрират върху това да го одобряват. Този метод им оказва помощ да се оправят с компликациите в живота, които не могат да бъдат избегнати.
Хората в живота ни
Изборът на близки хора има голямо въздействие върху живота ни, само че постоянно не го осъзнаваме. Стоиците считат, че е значимо да избираме добре с кого да споделяме живота си. Ако не можем да създадем това, би трябвало да се научим да живеем умерено с тези хора, да търсим общи ползи и да се фокусираме върху това да реализираме успокоение и задоволство.
Реакция при избухливи обстановки
Как да се оправим с избухливи обстановки и обиди съгласно стоиците? Първо, би трябвало да запазим успокоение и да се фокусираме върху наличието на обидата, с цел да разберем дали има истина в нея. Ако няма, можем да проявим съчувствие към нападащия, който е комплициран. Ако има истина, би трябвало да я приемем и да се замислим. Във всички случаи е целесъобразно да не връщаме обидата и да се преструваме, че нищо не се е случило, с цел да минимизираме вредите и да лишим нападателя от удоволствието, което би му предизвикало въздействието му.
Бягане от лукса
Стоиците се стремят да живеят добре, като имат вяра, че за това е нужно да имате задоволително, защото умереността води до благополучие, до момента в който остатъците могат да провокират страдалчество рано или късно. Луксът, съгласно тях, е непотребен остатък, който нормално включва харчене на пари или време. В стоицизма се акцентира, че положителният живот е уравновесен, а задачата е да се реализира равновесие, като се заобикалят и дефицитът, и остатъкът.

Стоическата философия се концентрира върху насърчаване на добродетели, както и схващане и приемане на действителността, работейки върху отрицателните аспекти. Не става въпрос за ограничавания, а за концентриране върху самоконтрола и самосъзнанието, с цел да постигнете задоволство.

Стоицизмът е използван при вземането на решения, при метода, по който реагираме и при решаването на всевъзможен тип проблеми. А вие бихте ли се осмелили да практикувате тази философия?



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР