Сто и дванадесет партии са подали в Сметната палата годишните

...
Сто и дванадесет партии са подали в Сметната палата годишните
Коментари Харесай

БСП и Да, България - шампиони по дарения

Сто и дванадесет партии са подали в Сметната палата годишните си финансови доклади и описите на донорите си за 2022 година, като са спазили условията за представянето им в планувания от Закона за политическите партии период, оповестиха от Сметната палата.

Българска социалистическа партия афишира 1650 дарения на обща стойност 1 623 560 лева.- връх. Повечето от тях са до 1000 лева, неколцина са дарили суми, близки до 10 хиляди лева Сред най-големите донори е водачът Корнелия Нинова, депутатите Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, депутатът Смиляна Нитова и други

Лидерът на " Да, България " Христо Иванов е заявил две дарения за групировката от по 200 хиляди лева на 13 септември 2022 година - те са на Иво Ценов и Тенко Николов.

Юри Катанов, който е член на Националната контролна комисия на партията на Христо Иванов и финансист, е дал 80 000 лева на 9 май. Георги Пулев е дал два пъти по 30 000 и един път 20 000 лева Бизнесменът Андрей Рекалов е дарил 40 000 лева Компанията The Nusbaum е дарила 40 хиляди лева На 13 септември 2022 година Емил Георгиев, който е член на управлението на партията, е дал 20 000 лева Калоян Янков е дарил 14 хиляди лева Бизнесмените Иво Джоков и Миролюб Петрински (той е и член на " Да, България " ), както и Щерьо Георгиев и Евтихий Махеров са дали по 10 хиляди лева

" Да, България " има и стотици други по-дребни донори.

Другата от партиите в обединяването - " Демократи за мощна България " (ДСБ), емного обратно и е получила две дарения от по 10 хиляди лева от Теодора Трифонова и Габриела Рашкова. Още няколко донори са дали общо 180 лева

Даренията за ГЕРБ

Според заявеното от водача на ГЕРБ Бойко Борисов в Сметната палата, най-големите донори на партията през 2022 година (почти всички дарения са направени по време на предизборната акция преди изборите на 2 октомври) са петимата ѝ евродепутати - Ева Майдел, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Емил Радев и Асим Адемов, както и издигнатият от ГЕРБ еврокомисар Мария Габриел.

И шестимата са дарили по към 10 хиляди лева всеки. Това са и най-големите дарения за 2022 година Седмият най-крупен донор на ГЕРБ е Стоян Гюзелев с 9900 лева Той е бил народен представител от ГЕРБ в 41-ото Народно заседание. Сегашният народен представител от партията на Борисов Радомир Чолаков е дарил 4000 лева Бившият народен представител от партията Кирил Ананиев е дал един път 3000 лева при започване на предходната година и още 1500 лева при започване на изборната акция. Има и още няколко донори, които са дали трицифрени суми.

Даренията за " Продължаваме промяната "

Най-крупният донор на партията на Кирил Петков и Асен Василев е предприемачът Богомил Балкански, който на 14 ноември е дал 187 862 лева Десислава Михайлова е дарила втората най-голяма сума - 100 хиляди лева, четири дни преди парламентарните избори на 2 октомври. Георги Рогачев е дарявал на два пъти в края на предходната година - веднъж 20 000 лева и повторно още 13 000 лева Десетки настоящи и някогашни депутати от " Продължаваме промяната " са дарили сумите 3844.29 лева и 3720 лева Общо партията е получила 570 710 хиляди лева дарения.

Партия " Волт ", която беше един от мандатоносителите на " Продължаваме промяната ", има 181 дарения през годината. Най-големите са на съоснователя на академията " Телерик " Светозар Георгиев, който на 29 август е дарил 100 хиляди лева, Иво Ценов и Тенко Николов, които надлежно са създател и изпълнителен шеф на уеб хостинг компанията SiteGround, са дарили също по 100 хил лева преди октомврийските избори.

Даренията за " Възраждане "

Проруската партия на Костадин Костадинов регистрира няколко донори на по 5000 лева всеки. Това са Здравко Вълков, Бойко Стоянов, Ивайло Костадинов, Цветан Любенов, Валентин Нгуен и Владислав Гойлашки, като всички те са дарили на 20 септември. Надежда Божкова е дала 2000 лева Още трима са дарили трицифрени суми.

Даренията за Движение за права и свободи

Движението за права и свободи афишира 667 донори за 2022 година, дали на партията общо 458 560 лева Всички дарения са под 700 лева и всички те са завършени на 28 юли.

Даренията за Има Такъв Народ

Деветдесет и две (92) дарения на друга стойност регистрира " ИТН ". Най-големи донори с по 30 хиляди лева са Димитър Данаилов и Мариела Иванова. Бившият народен представител Пламен Данаилов е дарил през септември 20 хиляди лева, три дарения на обща стойност 19 хиляди лева е направил някогашният министър на районното развиване, а в този момент народен представител, Гроздан Караджов.

Не са подали годишни финансови доклади 12 партии: " Благоденствие-обединение-градивност ", Българска прогресивна линия, " Движение България на жителите ", " Движение за пълноправен публичен модел /ДРОМ/, " Демократична гражданска самодейност ", " Зелен съюз ", " Коалиция за теб България ", " Народна партия истината и единствено истината ", " Народна партия независимост и достолепие ", " Национална републиканска партия ", Съюз на свободните демократи и " Чиста, единна и суверенна родина ".

Глобата за непредставени доклади и за доклади, показани след законовия период, е от 5000 до 10 000 лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР