Сто хиляди бюлетини преднина при около 2 млн. гласували -

...
Сто хиляди бюлетини преднина при около 2 млн. гласували -
Коментари Харесай

Певец националист обърка сметките на изборите в Хърватия

Сто хиляди бюлетини преднина при към 2 млн. дали своят вот - звучи като удобно болшинство на балотаж в дребна страна като Хърватия. Приблизително толкоз бяха нужни на някогашния министър председател социалдемократ Зоран Миланович, с цел да завоюва президентските избори и да отнеме от президента Колинда Грабар-Китарович шанса за втори мандат.

Миланович обаче завоюва изборите с 53% и сложи под въпрос преобладаващата позиция на консерваторите частично благодарени на ненадейно събитие - невалидните бюлетини.

Около 4.3 на 100 от изборните бумаги се оказаха невалидни. Хърватски медии пишат, че множеството от тях са били на поддръжници на фолк изпълнителя Мирослав Шкоро, спечелил близо четвърт от гласовете на предходния тур на 22 декември с апели за повече пълномощия за президента и с настояването, че е извънсистемен претендент. Това значи към 89 хиляди гласа.

Националистът Шкоро първо като артист през 90-те с изречения като " Не ми пипайте равнината, ще се върна ". Почти три десетилетия по-късно отхвърли да поддържа който и да било на изборите, макар упованията, че откакто е в дясната част на спектъра, ще призове да се гласоподава за консерваторите (а и самата Грабар-Китарович постоянно си служи с националистическа реторика). На процедура самият Шкоро предложи на гласоподавателите си да създадат бюлетините невалидни, като разгласява видеоклип, в който споделя, че пред урните ще добави трети претендент: хората.

Той стана народен представител през 2007 година от Хърватския либерален съюз - партията на Грабар-Китарович - само че на изборите се кандидатира като самостоятелен. Преди над десетилетие изяснява отхвърли от депутатския си мандат поради разочарованието от метода, по който медиите се държат с политиците.



Неговата Ne dirajte mi ravnicu ( " Не ми пипайте равнината " ), издадена в 1992 година (когато бушуват югославските войни) става една от най-популярните хърватски песни. Призивът " Не ми пипайте равнината " (както се назовава песента) изстрелва 57-годишния Школо в поп средите на страната и той не е деен в тях само до момента в който е общоприет консул на Хърватия в Унгария - сред 1995 и 1997 година Няколко години по-късно следва песента му за Анте Готовина - пенсионирания хърватски генерал-лейтенант, упрекнат от трибунала в Хага във военни закононарушения в годините на югославския спор, само че оневинен през 2012 година През май 2015 година Грабар-Китарович го назначава за член на Съвета за вътрешна сигурност на страната.

Той набра известност измежду националистически настроените гласоподаватели през президентската акция, която разгласи през лятото на предходната година. Резултатът му на първия тур бе повече от добър - 24.45 на 100 от вота - само че това бе с два пункта под резултата на Грабар-Китарович.

Успехът на Грабар-Китарович тогава изглеждаше предвидим, защото социолозите чакаха националистически настроеният реализатор да поддържа по-скоро закостенял претендент (като нея), в сравнение с социалдемократ.


© Associated Press

" Сега или в никакъв случай, " пишеше на някои плакати на Мирослав Шкоро.

Той обаче не направи нито едното, нито другото.

Грабар-Китарович и Шкоро се състезаваха посредством думите си за гласовете в дясната част на спектъра. Според политолога и балканиск Флориан Бибер от университета в Грац Грабар-Китарович направи завой към " твърдия десен електорат, частично с цел да се оправи с предизвикването на Шкоро ". Това изтика дебата по време на изборите в дясната част на политическия набор, при националитическите тематики, в надълбоко разграничена (още от войната) страна сред " леви " (които се показват като антифашисти, борци за права) и " десни " (защитници на бизнеса, само че и на мощните страни, които могат да посрещат предизвикателства).

Някои специалисти се съмняват, че акцията на Шкоро, с популистките си послания, в действителност е била дясна. Каквато и да е истината, с решението си да не поддържа никого тогавашната музикална звезда приготви почвата за парламентарните избори, които ще се състоят по-късно тази година и на които консерваторите към момента се обрисуват като спечелили. Натискът отляво обаче е все по-голям и доста зависи от това какъв президент ще е Миланович.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР