Сто години от рождението на маестрото и шестдесет години от

...
Сто години от рождението на маестрото и шестдесет години от
Коментари Харесай

„Сладък живот” на Федерико Фелини в програмата на 24-тия София Филм Фест

Сто години от рождението на маестрото и шестдесет години от премиерата на кино лентата, притежател на „ Златна палма ” от Кан 1960
Светът на киното се прекланя пред един от своите гении – Федерико Фелини. Роден преди 100 години, творил безкрай, дал воля на неизчерпаемото си въображение и своя исторически гений, Фелини трансформира всяка константа, разрушава на пух и прахуляк упования и показа, с цел да композира несравнимата симфония на своето кино. Много са режисьорите, чиито филми се подчиняват на присъщия за създателя почерк, само че се броят на пръсти гениите, трансформирали самата същина на изкуството и трансформирали киното в съвършения език, понятен за всички хора, в целия свят – Чаплин е безспорният пионер в тази задача, а Фелини – магьосникът на това свещенодействие.
Един от най-продуктивните и истински създатели на киното след Втората международна война, Фелини съумява по-добре от всеки различен да пресъздаде живота през сюрреализма на изкуството си, посредством своя неповторим лиричен, изтънчен и философски жанр. През 2020 година в програмата на 24-тия София Филм Фест ще бъде включен един от безспорните шедьоври на създателя, обичаната творба на няколко генерации киномани – „ Сладък живот ”, с което ще отбележим и 60-годишнината от премиерата на кино лентата.
За своите неповторими произведения Фелини получава 12 номинации за Оскар и четири награди, както и „ Златна палма ” и „ Златен лъв ”, за които той споделя: „ В митологията на киното „ Оскар ” е най-голямата премия, аз нямам потребност от легенди. Моите фантазии и легенди са моят същински живот, а фантазиите са нещата, от които са направени моите филми ”.
И още един емблематичен откъс от маестрото във връзка изкуството, на което е посветил живота си: „ Абсолютно невероятно е да се импровизира. Да се прави филм е математическа интервенция... Изкуството е научно деяние, тъй че в моя случай импровизацията е просто съществуване на уши и очи за нещата, които от време на време се случват по време на правенето на филми. ”
Очаква ни нова фестивална среща със „ Сладък живот ” и непреходния сексапил на Марчело Мастрояни и Анита Екберг! Велик филм на великия Фелини – в програмата на 24 София Филм Фест през март!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР