Сто дни след като избухна, най-новата война между Израел и

...
Сто дни след като избухна, най-новата война между Израел и
Коментари Харесай

Сто дни от началото на войната между Израел и Хамас

Сто дни откакто избухна, най-новата война сред Израел и палестинската формация " Хамас " е надалеч най-дългият, кървясъл и разрушителен спор сред тези върли врагове, обобщава Асошиейтед прес.

Боевете започнаха на 7 октомври, когато " Хамас " извърши смъртоносна офанзива в южната част на Израел . Оттогава Израел непрекъснато бомбардира линията Газа и също по този начин стартира сухопътна атака, изравнила цели квартали със земята. Офанзивата докара до разселване на по-голямата част от палестинците в Газа, до прекъсване на работата на повече от половината лечебни заведения в Газа и до необятно публикуван апетит, настояват наблюдаващите на Организация на обединените нации.

Израелските военни настояват, че към този момент са понижили интервенциите в мощно засегнатия север. Но в южната част на страната, където съгласно Израел се крият водачите на Хамас, тя продължава с цялостна мощ. Междувременно ливанската формация " Хизбула " и Израел водят трансгранични конфликти съвсем всеки ден от началото на войната.

При офанзивата на " Хамас " през октомври починаха към 1140 души, множеството от които цивилни, оповестяват израелските управляващи. По техни данни към 250 души са взети за заложници от палестинските радикали. Около стотина от тях бяха освободени по силата на помирение в края на ноември, а роднините на тези, които към момента са в плен, не престават да оказват напън за освобождението им.

В отговор на нападението Израел се закани да унищожи " Хамас ", който е на власт в Газа от 2007 година и е систематизиран като терористична формация от Израел, Съединените щати и Европейския съюз.  По последни данни на локалното министерство на опазването на здравето вследствие на непрестанните бомбардировки и обстрели на тясната линия земя са починали минимум 23 843 души, най-вече дами, младежи и деца, отбелязва Франс прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР