Сто българчета ще сбъднат мечтата си да видят Брюксел и

...
Сто българчета ще сбъднат мечтата си да видят Брюксел и
Коментари Харесай

Сто българчета в Брюксел води фондация „Българска памет”

Сто българчета ще осъществен фантазията си да видят Брюксел и да прочетат на чист български език надписа „ Европейски парламент ” с помощта на фондация „ Българска памет ” на 16 октомври.

Младежите, които са определени с конкурс по време на обичайния есенен семинар във Варна, проведен за 11 година по самодейност на ръководителя на фондация „ Българска памет ” доктор Милен Врабевски, са най-вече от българската общественост в Албания, има деца от Западните Родопи, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Румъния.

За 11 години в границите на плана „ Силна национална еднаквост – мощна европейска еднаквост ” над 5000 деца от историческата ни диаспора в разнообразни страни са се срещнали от близко с българската просвета, предишното и сегашното на България, с опциите за обучение и професионално развиване, налични с помощта на участието ни в Европейски Съюз и са се убедили, че могат да се гордеят с това, че са българи. Тази година мотото на есенния семинар във Варна бе „ Поколение Европа – новата вълна млади бизнесмени ”, на който посетител лектори бяха Моника Панайотова - зам.-министър на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, доктор Клаус Физингер, районен шеф за Югоизточна Европа на Фондация „ Ханс Зайдел “ и Богдан Мирчев , представител на Фондация „ Ханс Зайдел “ за България.

„ Искаме младите българи да са освен с положително обучение, само че и с висока мотивация, подкрепена от увереността, която дава участието ни в Европейски Съюз ”, споделя доктор Врабевски,  притежател на „ Гражданската премия “ на Европейския парламент за извънреден принос за по-доброто взаимно схващане и интеграция сред жителите на Европейски Съюз. Инициативата на фондация „ Българска памет ” оказва помощ на българите от историческата ни диаспора да изградят мощно национално самочувствие, с нейна помощ се поставят основите на икономическо съдействие и на процедура се ползват европейските полезности. „ Тези младежи, които са елитът на българските общности, са нашите бъдещи стопански и културни мостове с останалите европейски страни ”, уверен е доктор Милен Врабевски.

Родолюбивите начинания на фондация „ Българска памет ” не свършват дотук – наскоро в София бе открит паметникът на Цар Симеон, основан по концепция на доктор Милен Врабевски. Фондация „ Българска памет ” се грижи за достъпността на проучването на българския език за нашенчета в Македония, Молдова и други страни с български общности, с цел да могат младите ни сънародници да се гордеят с произхода си и да усетят какъв брой доста благоприятни условия имаш, в случай че си българин.  
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР