Стивън Кинг е роден на 21 септември 1947 година в

...
Стивън Кинг е роден на 21 септември 1947 година в
Коментари Харесай

Стивън Кинг – да живее Краля на ужаса!

 Стивън Кинг

Стивън Кинг е роден на 21 септември 1947 година в Портланд, щата Мейн, в фамилията на капитана от комерсиалния флот Доналд Едуард Кинг и Нели Рут Пилсбъри, които към този момент отглеждали двегодишен приемен наследник.

В детството си Стивън станал очевидец на гибелта на собствен връстник, попаднал под товарен трен – събитие, което съгласно самия Стив бил изцяло не запомнил, преминавайки през шоково положение, само че си спомнил няколко години по-късно когато му разказали за това.

Поради честите премествания и слабото си здраве Стивън Кинг претърпял тежко болесттите морбили и изострен фарингит който в последна сметка прераснал в ушна зараза, неподдаваща се на лекуване с антибиотици.

Трябвало да се обърне за помощ към отоларинголог, който на три пъти пронизал тъпанчето на дребния със стерилна игла, с цел да източи инфектираната течност. По спомените на Кинг лекарят на три пъти го излъгал, че няма да боли, като освен това даже не се потрудил да запомни по какъв начин се споделя пациентът. Заради заболяването си, Стивън останал в първи клас за втора година.

Разсейвайки се от болесттите, малчуганът, с поощрението на майка си, почнал да написа дребни разкази на 12 години – един от тях се казвал „ Мистър Рабит Трик “ и разказвал за бял заек и неговите трима приятели-зверове, разхождащи се из града в търсене на попаднали в неволя деца, с цел да им оказват помощ.

В същото време дребният Стивън буйно се увличал от четенето на книги, всеобщото гледане на комикси на ужасите (такива като „ Разкази от криптата “, „ Гробницата на ужасите “, „ Човекът-паяк “, „ Супермен “) и кинофилми (особено черно-белите и второразредните ужаси).

След „ Чудовището от черната лагуна “ – първия филм, който гледал, Стивън бил същински изплашен. След като гледал анимацията „ Бамби “ пък поради сцените на горския пожар момчето няколко седмици сънувало кошмари.

В края на 1950-те вниманието на 11-годишния Стивън, както и на множеството американци, било привлечено от кървавите зверства, осъществени от 19-годишния Чарлз Старкуедър и 14-годишната му другарка Карил Фюгейт (двамата дружно умъртвили 11 индивида в Небраска и Уайоминг). Стивън събрал цялостен албум с вестникарски отрязъци за закононарушенията на Старкуедър.

Кариерата си Стивън Кинг почнал през януари 1959 година, когато дружно с по-големия си брат Дейвид решил да издава собственместен градски вестник. Братята основали локален информативен вестник на име „ Листото на Дейв “, развъждали тиража на остарял мимеограф и разпространявали измежду съседите за по 5 цента броя.

Дейв отговарял за локалните новини, а Стив пишел рецензии за обичаните тв шоута и филми, а също и къси разкази. Някъде по това време хлапето се срещнало с творчеството на Хауърд Лъвкрафт, който станал един от обичаните му създатели.

 Стивън Кинг

В изявление през 2009 година Стивън Кинг споделил, че един път, до момента в който се ровил на тавана в купчината остарели книги на татко си, намерил алманах с разкази на Лъвкрафт в меки жълти корици: при четенето на всички злокобни истории Стивън изпитал възприятието на „ завръщане вкъщи “.

Първите му два романа били отхвърлени неведнъж от доста издания и Стивън Кинг. Доведен до обезсърчение, даже хвърлил ръкописът на един от тях в кошчето за отпадък, само че по гледище на жена си направил последно изпитание и изпратил извадения от боклука ръкопис в издателството „ Doubleday “, а след известно време получил чек за 2500 $. Романът се казвал „ Кери “.

Книгите на Стивън Кинг били издадени в стотици милиони екземпляра и преведени на голям брой езици. Той станал най-богатият публицист за цялата история на литературата. Продадени били повече от 350 милиона книги, по които били снимани филми, телевизионни постановки, както и комикси. Кинг разгласил 55 романа, включително и 7 под псевдонима Ричард Бахман, а също по този начин и 5 научно-популярни книги.

Той написал към 200 описа, множеството от които били събрани в девет авторски сборника. Действието на доста творби на Кинг произтича в родния му щат Мейн.

За край сме оставили някои запаметяващи се цитати на Стивън Кинг:

„ Господ изпитва към нас избрана благосклонност. В последна сметка, за последните 63 години на планетата са паднали едвам две атомни бомби “.

„ По-добре да бъдеш добър, в сравнение с неприятен. Но от време на време порядъчността коства прекомерно висока цена “.

„ Мнозина се учудват, само че в детството си не обичах да изривам труповете на животни или да мъча насекомите “.

„ Описанието стартира в писателското въображение, а приключва в читателското “.

„ Повече от всичко ме порази роман за гибелта на Уайлд. За малко той пристигнал на себе си след три часа в безсъзнание и споделил на другар: „ Нещо ще изчезне: или аз, или тапетите “. И той липсващ. А тапетите останали “.

„ Котките са разнообразни. Котката не трансформира отношението си към човек, даже в случай че това е в нейните ползи. Котката не може да лицемерничи… Ако котката те обича, ти го знаеш. Ако не те обича – също го знаеш “.

„ Когато Господ е раздавал хапчета за разум, на някои е дал плацебо “.

„ Започнах да пия от онази минута, когато законът ми позволи да го върша. Винаги съм пил единствено за това просто с цел да се напия. Никога не съм разбирал пиенето в компания. Това за мен е като секс със сестра си “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР