Стивън Хокинг винаги ще бъде синоним за вдъхновяваща личност. От

...
Стивън Хокинг винаги ще бъде синоним за вдъхновяваща личност. От
Коментари Харесай

Откритията, които направиха Стивън Хокинг известен

Стивън Хокинг постоянно ще бъде синоним за вдъхновяваща персона. От човек, който на практика е изгубил всичко, той построи пълностоен живот и не разреши на болестта да попречи на работата му. Напротив, трудът на Хокинг има историческо значение за науката и даже за развиването на човечеството отсега нататък.

Хокинг не стана прочут поради болестта си. Той стана прочут поради мозъка си и работата си. Неговите научни открития са доста. Разбира се, той не постоянно беше прав и се случваше да бърка. Мнението му, което той постоянно споделяше непосредствено, не постоянно намираше единодушие. Това е естествена част от работата на всеки академик и Хокинг не правеше изключение.

Изключението беше неговият метод на мислене и мозъкът му, който не побираше просто една Вселена. Трябва да има освен това от това, което виждаме. Защо въобще има Вселена? Има ли паралелни вселени, други измерения? Какво се случва в черните дупки? Това са все въпроси, които вълнуваха Хокинг, който постоянно гледаше доста надалеч напред.

И въпреки множеството от тези тематики да наподобяват футуристични и теоретични, Хокинг има и не малко значими действителни научни открития, отбелязва БиБиСи. Едно то тях е доказателството дружно с математика Роджър Пенроуз, че в случай че е имало Голям гърмеж, то  той би трябвало да е почнал от една безпределно дребна точка.

Хокинг е и първият, който планува дребните черни дупки по времето на Големия гърмеж. Те са били толкоз дребни и горещи, че най-вероятно са завършили съществуването си с детонации, които са освобождавали голямо количество сила.

Той, е изобретател и на така наречен радиация на Хокинг, която излиза от черните дупки до момента в който те последователно губят маса. Това се получава поради квантов резултат близо по краищата на черната дупка, които се назовават небосвод.

Заедно с физика Джеймс Хартъл той се пробва да изясни историята на Вселената с едно математическо уравнение - Вълнова функционалност на Вселената. Квантовата доктрина демонстрира, че разликите сред време и пространство са неразбираеми.Затова моделът на Хокинг и Хартъл демонстрира, че няма необикновен смисъл да се търси отговор какво е имало преди Големия гърмеж.

Хокинг е изключително заинтересован от черните дупки. Той посвещава огромна част от работата си на тяхното проучване. Освен това обръща и доста внимание на обяснението за какво Вселената съществува. През последните години става и един от най-активните критици на развиването на изкуствения разсъдък, като предизвестява неведнъж, че тази технология може да погуби човечеството, в случай че не се внимава доста при нейното създаване и потребление. Трудът на Хокинг ще продължи да е основа на още доста научни разработки, а неговите предизвестия за ориста на човечеството постоянно ще карат хората да имат едно мислено./ vesti.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР