(Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh) Хранителни

...
(Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh) Хранителни
Коментари Харесай

Гроздето запазва остротата на зрението ♥ Проф. Иван НЕУМИВАКИН

(Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh)

Хранителни артикули, потребни за очите

Според статистиката през последните 15 години хората на възраст 20-35 години страдат от късогледство (миопия) два пъти по-често. Учените го отдават на огромното натоварване на зрението, а също и на нерационалното хранене. Голямото количество въглехидрати покачва равнището на инсулина, които посредством кръвта подтиква очните и всички други тъкани. При жителите на тихоокеанските острови, които се хранят главно с риба, плодове и зеленчуци - късогледството на практика не се среща.

При всички очни заболявания са потребни:

• Морковите, сладките картофи, зелените зеленчуци за доставяне на организма с бета-каротин.

• Плодове и зеленчуци с витамин С.

• Морски артикули и пшенични кълнове за доставяне с цинк.

• Постно месо, пилешко, риба, черен дроб, ядки, сурови растителни произведения, семки и зелени зеленчуци, съдържащи витамини от група В, които въздействат на клетките на ретината и на центровете в основния мозък, виновни за зрителните усещания.

• Растителни масла, авокадо, млечнокисели артикули, краве масло, облепиха, спанак, яйца за обезпечаване на витамин Е.

• Мед, банани, печени картофи, растителни масла за обезпечаване на калий, който подкрепя снабдяването на кръвоносните съдове на очите с О2.

Ключът за решение на доста проблеми, свързани със зрението, е витамин А. С дефицита на този витамин най-често се изяснява загубата на зрението при хора до 21-годишна възраст. Първи симптом на такова витаминно недояждане е кокошата (нощната) слепота - некадърност на очите да се приспособяват към едва осветяване. Това е специфичност на зрението, при която човек стартира нощем да вижда неразбираемо или по никакъв начин, от време на време и със загуба на ориентировка. Освен това болният не разграничава добре всички цветове, изключително синия. Заболяването може да бъде разследване от апетит, малокръвие, от време на време при бременност; основно от дефицит на витамин А в храната. За изцеление е належащо интензивно хранене и носене на тъмни очила. Задължително би трябвало да се взема рибено масло три пъти дневно, да се яде черен дроб във всевъзможен тип - варен, пържен, печен, и изобщо интензивно да се използват артикули, които съдържат доста витамин А (пресни домати, сметана, яйца, спанак, салати, лющено просо). След едномесечна диета от чорба с прясна коприва зрението се усъвършенства с 2,5 %.

Бета-каротинът, който организмът преработва на витамин А, се съдържа в жълтите и оранжевите плодове и зеленчуци (кайсии, манго, пъпеши, моркови, сладки картофи, домати), а също в зелените зеленчуци - спанак, зеле, тиквички, марули, зелен грах, зелен лук, а също и в рибеното масло, изварата, черния дроб.

Глаукомата е обвързвана с дефицит на тиамин (витамин В1) и витамин А в организма. Източници на тиамин са нетлъстото и птичето месо, ядките и бобовите растения, както и растителните натурални изделия; на витамин А - черен дроб и яйца, а също оранжевите плодове и зеленчуци, които съдържат бета-каротин. Увреждането на части от ретината, на нейното жълто леке, е съществена причина за загуба на зрението при възрастните хора. Един от главните рискови фактори - продължителното влияние на ярка светлина - води до мисълта, че свободните радикали повреждат ретината. А като се знае, че основните средства за битка със свободните радикали са витамин Е и бета-каротинът, в храната би трябвало да има артикули, богати на тези субстанции. Изследванията са посочили, че степента на нарушаване на функционалностите е толкоз по-малка, колкото е по-голямо потреблението на зеленчуци, богати на бета-каротин. Учените допускат, че лутеинът и зеаксантинът - две субстанции, сродни на бета-каротина, - се натрупват в ретината. Те вършат очите по-неуязвими. Смята се, че витамините и минералните субстанции могат да оказват помощ да се спре процесът на разрушение на жълтото леке на ретината. При дефицит на витамин С страдат мускулите, които ръководят придвижването на очите, и тези, които трансформират формата на очната леща. Аскорбиновата киселина се съдържа в плодовете на шипката, цитрусите, лука, доматите, спанака, ябълките, картофите, киселото зеле, гроздето.

~ Гроздето резервира остротата на зрението

Учени от фордамския университет (Ню Йорк) разгласиха проучвания и сензационни заключения за изгодите от гроздето за възрастните хора. Според тях гроздето може да предотврати развиването на слепота с придвижване на възрастта. В доста случаи повода за загуба на зрението при възрастните хора е възрастовата макуларна недъгавост. Това е една от минимум изучените и в това време една от най-разпространените заболявания. Това е дегенеративно заболяване на ретината, при което е нарушена функционалността на централното зрение. Названието произлиза от две думи: „ макула “ - леке и „ недъгавост “ (дистрофия) - нарушение на храненето. Хората с тази болест са милиони по целия свят. Жените по-често страдат от възрастова макуларна недъгавост. Учените считат, че гроздето може да предотврати развиването на заболяването. Отдавна е известно, че гроздето има антиоксидантни свойства, с които абсолютно се изяснява този лековит резултат. Учените са изяснили по какъв начин въздейства на зрението богатата на антиоксиданти храна благодарение на мишките. Гризачите били разграничени на три групи с друга диета. Първата група - на гроздова диета, втората - на лутеинова (лутеинът е естествен пигмент от групата на хидроксилираните каротеноиди), третата - на всекидневна храна. От резултатите на опита бил изработен извод, че най-добре предпазена от окислителните увреждания била ретината на мишките на гроздова диета. Лутеиновата диета също се оказала ефикасна, само че доста отстъпвала на гроздовата. Според мнението на ръководителката на проучването Силвия Финеман използването на грозде даже и единствено в млада възраст подкрепя запазването остротата на зрението до напреднала възраст. Тя твърди, че повода за загуба на зрението са окислителните увреждания.

От писмо на пациентка. „ Имам мощно късогледство. Очите ми сълзяха. Особено ме дразнеше това, че не можех да преглеждам продуктите на витрините в магазина. Започнах да се церя с гроздов сок. Внимателно измивах сладкото грозде, свалях обвивката и триех долния клепач с плода. По този метод очите се подхранваха със сока. Зрението ми се усъвършенства. След това започнах да плакна очите с утринна урина по два пъти дневно. Сълзенето престана, зрението към този момент не ме нервира. “

Смята се, че катарактата е резултат от окислителни процеси в очната леща. Затова витамин С се преглежда като средство за отбрана от този тип провали. А резултати от други проучвания демонстрират, че рибофлавинът, който се съдържа в млякото, маята и изделията от сурови зеленчуци също могат да предложат известна отбрана от катаракта. Способността на окото да усвоява монозахарида, наименуван галактоза, понижава с възрастта. Това изменение в комбиниране с високото равнище на галактоза в кръвта, по този начин наречената галактоземия, може да стане причина за формиране на катаракта. При болните от диабет може да се появи оток на ретината и най-ужасната болест е ретинопатията - проваляне на очното дъно. Това постоянно е причина за понижаване, а от време на време и за загуба на зрението. Известно е, че витамин С има защитно деяние, което частично обезврежда деянията на диабета. Следователно спомагателното количество витамин С е много потребно в този случай.

Две-три порции тлъста риба през седмицата са задоволителни за обезпечаване на омега-3 мастна киселина, която пази зрението от утежняване.

Сокът от моркови чудесно подхранва цялата зрителна система. Той е най-богатият източник на витамин А. Бързо и добре се усвоява. Сок можете да пиете когато поискате, само че два пъти в годината би трябвало да го вземате като лекарство - по половин чаша всяка заран в продължение на един месец. Освен това морковеният сок укрепва и нервната система, лекува ракови болести в начален етап и е кадърен да ободри целия организъм. През сезоните, когато морковите са повехнали и към този момент са непригодни за сокове, пийте запарка. Може и да вършиме зеленчукови супи главно от моркови. Не забравяйте, че задушените моркови, салатите и сокът би трябвало да се одобряват със сметана или растително масло, тъй като каротинът е разтворим в мазнини. Има такава смешка: „ Морковите абсолютно са доста потребни за очите. Някога виждали ли сте заек с очила? “ Лекарите постоянно предлагат да пиете морковения сок разбъркан на половина с ябълков.

При болести на очите и зрителния нерв, язви по роговата обвивка на очите, катаракта и конюнктивит сокът от магданоз има добър лековит резултат. Това е един от най-силно настоящите сокове, по тази причина не трябва да се пие повече от 30-40 мл дневно. Еднократната доза не би трябвало да надвишава една супена лъжица. Сокът от магданоз е най-добре да се разрежда с вода или различен зеленчуков сок. Изключително потребен е разбъркан с морковен сок. Елементите в сока от магданоз са в такова комбиниране, че подкрепят укрепването на кръвоносните съдове.

Сокът от цвекло чудесно „ освежава “ очите, пречиства кръвта и целия организъм. Може да добавяте 2 супени лъжици към сместа от сок от моркови и магданоз.

Положително влияние на кръвоносните съдове на очите оказват кайсиите във всевъзможен тип: пресни плодове, сок, сушени - със и без костилки.

Летният плод, който въздейства добре на зрението, е черната боровинка. През сезона е потребно да консумирате не по-малко от 10 чаши. Плодовете резервират неповторимите си свойства и при студено консервиране. В Европа и Съединени американски щати черната боровинка се счита за едно от най-активните медикаменти. Влияе прелестно на циркулацията на кръвта, която при закъснение води до намаляване на зрението. През Втората международна война водачите на английските Военновъздушни сили наложително са получавали конфитюр от черни боровинки за възстановяване на зрението. Този плод усъвършенства зрителната акомодация при здрач и понижава умората на очите при четене, работа на компютър, влияние на ярка светлина. Освен това е богат на антиоксиданти и усъвършенства кръвоснабдяването на ретината. Дори формалната медицина признава, че черната боровинка е съкровищница от витамини, микроелементи, антиоксиданти и фитонциди. Това е прелестно лечебно-профилактично средство за целия организъм. Учените са потвърдили, че процесът на стареене е обвързван с окислителните процеси, които могат да бъдат забавени от антиоксиданти. Влиянието на напрежението, който може да бъде причина за утежняване на зрението, също отслабва благодарение на съставените елементи, които се съдържат в този плод. Употребата на черната боровинка понижава равнището на захарта в кръвта и подтиква работата на панкреаса, като по този метод се понижава вероятността от развиване на диабетна ретинопатия.

Зеленият чай съдържа субстанции с мощни антиоксидантни свойства. Те могат да се опълчват на глаукомата. Непременно пийте шипков чай - по наличие на витамин С той няма конкуренция. Всекидневната приложимост обезпечава издръжливост и разтегливост на кръвоносните съдове.

Глогът оказва помощ на хора, които страдат от късогледство. Той е богат на аскорбинова киселина и каротин. Смлени сушени плодове от глог, смесени с мед, може да се ядат като сладко. Сушените плодове и листа може да се варят вместо чай.

Тиквата е богата на каротин, нужен при намаляване на очите. Задължително е тиквата да се прибавя без ограничавания в салати, супи, пюрета.

Избрано от: „ Зрението основа на живота “, Иван Неумивакин, изд. Жануа 98
Картина: Still Life with Grapes, 1887, by Vincent van Gogh; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР