"Стихотворение на Ердоган изплаши Иран", пише в заглавие днес в.

...
"Стихотворение на Ердоган изплаши Иран", пише в заглавие днес в.
Коментари Харесай

Напрежение между Техеран и Анкара заради цитирано от Ердоган стихотворение

"Стихотворение на Ердоган изплаши Иран ", написа в заглавие през днешния ден в. "Йени сьоз " във връзка напрежението сред Анкара и Техеран през последните дни. Иран осъди остро и изиска пояснения във връзка със стихотворение, прочетено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган на гала в Баку, в което се загатва река Арас.

В стиховете, които Ердоган изрецитира, ставало дума, че "реката е била разграничена принудително " сред страните. Река Арас се явява естествена граница сред Азербайджан и две обитаеми с тюркско население ирански провинции, което провокира съмнения в Иран, че рецитирането му е ориентирано против териториалната целокупност на Иран, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу беседва с иранския си сътрудник Мохамад Джавад Зариф и опроверга тези изказвания. Чавушоглу е възразил против безпочвените и обидни изказвания на иранската страна, ориентирани против президента Ердоган.

"Йени сьоз " цитира думите на Фахреттин Алтун, началник на дирекцията по връзки на турското президентство, който съобщи, че се прави "опит за основаване на изкуствена рецесия посредством едно стихотворение ". Както Алтун акцентира, в рецитираните стихове на никое място не се загатва Иран, а се показва "чувството, подбудено у пострадалия народ от окупацията на азербайджански земи от Армения ".

На реакциите на някои ирански политици реагира и представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ Йомер Челик, написа още вестникът. Челик осъди грозния език във връзка с турския президент Ердоган, като съобщи: "Иранските политици са изгубили своите компаси до такава степен, че бъркат нашия президент, който постоянно е разглеждал Иран като другарска и братска страна, с враговете на Иран ".

В. "Карар " също написа по тематиката през днешния ден под заглавие "Напрежението с Иран ту идва, ту отминава ". Вестникът показва, че посолството на Иран в Анкара се е пробвало да успокои напрежението, като е декларирало, че неразбирателството е преодоляно. Само че 225 ирански депутати от 286-местния парламент излезли в същото време с писмо, в което осъждат думите на Ердоган, показва още вестникът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР