Стевията става все по-популярна като естествен заместител на захарта, който

...
Стевията става все по-популярна като естествен заместител на захарта, който
Коментари Харесай

Освежаващи напитки със стевия

Стевията става все по-популярна като натурален сурогат на захарта, който подслажда, без да нанася вреди на организма.

Стевията освен е подсладител, тя съдържа също по този начин доста витамини и други потребни субстанции, които укрепват имунната система.

Стевията може да се свари дружно с чай или кафе или да се направи сладостен сироп от нея, който да се употребява за подслаждане на разнообразни типове питиета.

Сладкият сироп от стевия може да се съхранява в ледник до една седмица и с него може също по този начин да се подслаждат тестени произведения като бисквити и кексове.

 Стевия

За да се направи подобен сироп, 20 грама листа от стевия се заливат с 200 мл гореща вода. След това се варят 5 минути, съдът се смъква от огъня, похлупва се с похлупак и след 10 минути течността и листата се реалокират в термос.

Течността престоява 12 часа в термоса и по-късно се прецежда в бутилка. Останалите листа от стевия се заливат в термоса със 100 мл вряла вода и се оставят за 6 часа. След това двете течности се смесват.

 Кафе със стевия

Стевията се предлага и във тип на прахуляк, който може да се добави в разнообразни питиета – топли и студени.

Можете да приготвите освежаващи питиета, като употребявате стевия за подсладител. Ментовото ледено кафе да вземем за пример е превъзходен метод да се разхладите и да се ободрите.

Необходими са 200 мл еспресо, 1 чаша натрошен лед, десетина стръка мента, сокът от половин лимон, сироп от стевия на усет.

В блендер се смесват кафето, нарязаната мента, ледът, стевията и лимоновият сок и всичко се разрушава към 2 минути.

Студеният зелен чай със стевия също е доста освежителен и разхлаждащ в жегите. Необходима е 1 супена лъжица зелен чай, 1 лимон, няколко стръкчета мента, малко лед и стевия на усет.

Чаят се попарва с вряла вода и се оставя да престои захлупен 3 минути, по-късно се прецежда и се изстудява. Добавят се лимоновият сок, нарязаната мента и ледът. Добавя се стевия и се украсява със клонче мента.

Много тонизираща напитка е ягодовата лимонада. Смесват се 200 грама пасирани ягоди, литър и половина минерална вода, 100 грама натрошен лед, стевия на усет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР