Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните

...
Стероидът дексаметазон е спасил живота при една трета от най-сериозните
Коментари Харесай

За сериозен пробив в борбата срещу коронавируса съобщиха учени

 Стероидът дексаметазон е избавил живота при една трета от най-сериозните случаи на COVID-19. Това демонстрират резултатите от проучване, оповестени през днешния ден, което съставлява " огромен пробив " в битката против заболяването, оповестява Агенция Франс Прес.

Изследователите, ръководени от екип от Оксфордския университет, са приложили необятно наличното лекарство на повече от 2 000 тежко заболели пациенти с COVID-19.

Сред тези, които са можели да дишат единствено благодарение на вентилатор, дексаметазонът е понижил смъртните случаи с 35%. При получаващите О2 стероидът е понижил смъртността с една пета, съгласно предварителните резултати. Ежедневните дози дексаметазон биха могли да предотвратят един от осем смъртни случаи при пациенти на вентилатор и да спасят един на всеки 25 пациенти, които се нуждаят от О2, сподели екипът.

Англия неотложно стартира да третира с дексаметазон пациенти с ковид, откакто тестванията демонстрираха, че стероидът е избавил живота на една трета от най-тежките случаи, съобщи здравният министър Мат Ханкок.

" Ние работим с NHS (Националната здравна служба), тъй че в общоприетото лекуване на NHS против COVID-19 неотложно ще бъде включен дексаметазон от този следобяд ", сподели Ханкок.

" Дексаметазон е първото лекарство, отчело възстановяване на оцеляването при COVID-19. Това е извънредно добре пристигнал резултат ", споделя Питър Хорби, професор по инфекциозни болести в медицинския отдел на университета. Дексаметазонът е на ниска цена, по магазините е, и може да се употребява незабавно, с цел да избави животи по целия свят ", добави още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР