Стереотипите, създадени от опита на хората през годините, не винаги

...
Стереотипите, създадени от опита на хората през годините, не винаги
Коментари Харесай

Отглеждане на бордър коли и котка заедно

Стереотипите, основани от опита на хората през годините, не постоянно се оказват верни. Един от тях е, че кучето и котката не се понасят. Все повече тази максима се разколебава от образците за другарство и взаимно съгласие сред двата типа.

Тази визия обаче също не е напълно правилна, тъй като опциите за спокойно и щастливо взаимно съгласие сред куче бордър коли и котка вкъщи зависи от породата им, като това важи най-много за кучето.

Как стои въпросът при бордър колитата и котките?

Бордър колито е порода, друга от визията за домакински любим, който се излежава на дивана и обича да бъде глезен. Това е овчарско куче, което обича да работи. Работата му е да събира стадото и то я прави със пристрастеност. Генетично му е заложено да събира всичко, което се движи, включително и котки.

Инстинктът му да захапва, побутва, събира и подрежда подопечните си е самата му същина по рождение. В същото време е дружелюбно, внимателно, интелигентно животно, което не е нито нервно, нито нападателно, а просто дружелюбно.

Неизтощимата сила и предпочитание да се движи, което от време на време се комбинира с твърдоглавство и самостоятелност го вършат идеалното работно животно. Как би се отразило това на възможното му общуване с представител на котешкото царство?

Котките обичат спокойствието и рутината. Прекалената сила не е тяхната пристрастеност, нито шумът, който основава едно бордър коли. Котешката самостоятелност включва съблюдаване на персоналното пространство и свободата котката да взима решения за себе си сама. Желанието на бордър колито да подгони бягаща котка, с цел да я защищити от заплаха и да я подреди няма да се хареса на мъркащия жител на дома.

 Котка

Принципно бордър колитата и котките могат да съжителстват, само че единствено в случай че са въведени вярно, когато е нужно деликатно наблюдаване от страна на стопанина по какъв начин реагират при тези първични съприкосновения. Най-лесно ще се получи, в случай че двете животни бъдат отглеждани дружно от невръстна възраст. Тогава взаимното съгласие и безпроблемното общуване на котката и бордър колито се получават напълно естествено.

Вижте също:

- Отглеждане на бордър коли и дете;

- С кои кучета се схваща бордър коли;

- Колко живееят бордър колитата;

- Обяви и цени за бордър коли.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР