Стенли Кубрик е заподозрян, че с филмите си опитва да

...
Стенли Кубрик е заподозрян, че с филмите си опитва да
Коментари Харесай

Широко затворени очи: Нагонно напрежение отвъд моногамията

Стенли Кубрик е обвинен, че с филмите си пробва да разкрие на масовaта аудитория политически, тайни и/или окултни секрети. Според тези теории да вземем за пример „ 2001: Космическа авантюра ” (1968 г.) е сниман, с цел да фалшифицира фрагменти за първото кацане на Луната през 1969 година и всички събития в „ Доктор Стрейнджлав ” са били действителни.

„ Широко затворени очи ” е това което се назовава „ лебедовата ария ”, защото Кубрик почива малко след завършването му. А обществено филмът се прожектира чак след гибелта му през 1999 година. Приеман е за извънредно мистериозен и до през днешния ден не престават опитите за разгадаването му, а измежду многочислените догатки за тематика на кино лентата са култове, секрети общества, консумеризъм, класизъм, сциентология, ревнивост и други

Кубрик е режисьор на психичното и даже психиатричното. Въпросите за човешката душeвност и нейната патология са застъпени в горепосочените му филми и в „ Портокал с часовников механизъм ”,  „ Сиянието ”, „ Пълно бойно снаряжение ”.

Основна тематика на „ Широко затворени очи ” е Фройдовата логиката на психиката на несъзнаваното и по-конкретно либидото – половите влечения на всички обществени прослойки – от амбулантен търговец до висшето общество. Идеята е допустима за осъществяване в късната модерност, когато теорията на Зигмунд Фрой за Ерос и Танатос е претърпяла възторжената апология и академична рецензия. Бащата на психоанализата преглежда човешката душа като многоетажна конструкция, която с изключение на надземни има и несъзнавани подземни пластове. Човешката душeвност има „ крипта ” цялостна с противостоящи си нагони, на които не сме господари. Либидото е нагонът, който води към полово увлечение в стеснен смисъл и креативната съзидателна мощ (живота) в необятен смисъл. Либидото е креативната съзидателна сила, само че и пиедестал на човешките стремежи. Танатос е противостоящия на Ерос, нагонът ориентиран към гибелта и (само)разрушението. Основни тематики на кино лентата са, както мултимодалното изложение на тези два нагона от една страна, по този начин и противоборството и/или взаимосвързаността им от друга. Независимо от обществения си ранг човек е зависим на несъзнаваните си анимални пориви, които не отслабват даже в случай че се изкачи на върха на публичната пирамида. Напротив, в случай че се допусне, че с повишаването на отговорностите и отговорностите нарастват напрежението и напрежението, това в допълнение покачва нуждата от нашарване на средствата за транквилизация – промискуитет, оргии и девиации. На най-малко три места Ерос и Танатос са съединени. Още първоначално дъщерята на умрелия татко пробва да прелъсти персонажа на Том Круз – доктор Харфърд, след това проститутката, при която същият е на посетители, е диагностицирана със смъртоносния Синдром на добита имунна непълнота и най-после най-недвусмислено – гибелта на дамата след оргията.

Освен с брилянтно осъществяване на нереални теории, „ Широко затворени очи ” впечатлява и с отлични режисьорски похвати и стилизации . Действието се развива съвсем напълно през нощта (neo-noir), когато либидинозните нагони се засилват, а визията е съноподобна, забулена, пастелена. Ноктюрната визия е допълнена с чувство за похот, заплаха, параноя. Денят е показан като антитеза на нощта, всичко е овладяно, рационално, фригидно. Светлината е „ изпрала ” порока, надвисналото е изчезнало.



Том Круз и Никол Кидман импонират на висотата на режисьорските майсторство и план . И макар че се твърди, че измежду техните съперници за функциите са били премисляни Алек Болдуин и Ким Бейсинджър, тогавашното семейство Круз безапелационно пази избора им. Още в първия си взаимен филм „ Далече, надалеч ” от 1992 година двойката демонстрира прословутата екранна химия. Тук задачата е усложнена, защото са призвани да добавят химията със арестувани стремежи и нагонно напрежение оттатък моногамията и то сложени под маската на порядъчно семейство. Каквото в действителност се оказва, че са. Етиката е недвусмислена - девиациите са болното, завършващо със страшното, а овладения, удържания нагон на семейство Харфорд е здравото.

Филмът съдържа няколко извънредно запаметяващи се и екстра внушителни подиуми. Една от тях е сцената, в която семейство Харфърд отиват на коледно празненство. Сцените толкоз повлияват на един от най-касовите модерни режисьори Зак Снайдър, че 17 години по-късно в „ Батман против Супермен ” изкопира визията на сцената, когато Батман и Жената знамение се срещат на банкет на готъмския хайлайф. Дори употребява същия „ Валс 2 ” на Шостакович като декор. Дмитрий Шостакович е роден и творил през 20-ти век, когато валса към този момент от дълго време не е съвременен. Въпреки това Валс 2 е сравним с най-високото равнище на класиците - Щраус и Чайковски. Тънко решение, Щраус или Чайковски биха били факсимиле. Всъщност същинското име на „ Валс 2 ” е „ Сюита за джаз оркестър 2. ” и е написана през 1938 година Може единствено да се гадае дали Шостакович е повлиян от опитите на Джордж Гершуин за синтез сред джаз и класическа музика от през 20те и 30те години на 20ти век в Съединени американски щати. Но даже това не е най-оригиналното във връзка с музиката във кино лентата. Сатанинската, ритуална, оргическа музика, която стартира с влизането на Том Крус на „ бала ” с маски в действителност е песнопение на румънски духовник и то пуснато наопаки. Това откритие се дължи на композиторката на кино лентата Джослин Пук.

Цялата полово заредена атмосфера на кино лентата естествено кулминира в епизода с оргията. Загатнатия Ерос в първия бал ескалира във втория, където към този момент са показани истиските лица или по-скоро същинските маски на хайлайфа. Маските на демони са и следващото доказателство за връзката на кино лентата с Фройд, защото точно той приказва за демони в индивида. Няма да описваме този епизод тъй като превъзхожда вербално изразимото и е толкоз въздействащ и запаметяващ се, че се подрежда измежду най-великите в историята на киното.

Възможно е Кубрик да е направил „ Широко затврени очи ” недоразбран, с цел да се интерпретира по разнообразни способи, да се разяснява или да се помни по-дълго, само че в основата му са неутолимите човешки нагони и възбуди. В последна сметка кино лентата дава отговор на въпроса „ Защо на фирмените календарчета има мацки ”. И за какво беззащитните никой непровокиращи кошчета за отпадък стават жертва на експанзия. През нощта.

Автор: Явор Гочев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР