Стефка Костадинова, която преди 30 години изстреля в космоса знамето

...
Стефка Костадинова, която преди 30 години изстреля в космоса знамето
Коментари Харесай

Костадинова: Световният рекорд е на България!

Стефка Костадинова, която преди 30 години изстреля в космоса знамето на България, разяснява, че феноменалният й връх от 209 сантиметра в скока на височина не е единствено неин, а на цяла България. Блестящото достижение е увековечено в музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

"Тези 209 сантиметра станаха през годините нещо като мой непокътнат знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките благоприятни условия ", разяснява Костадинова пред bgolympic.org.

"Но международният връх не е единствено мой. Той е на България. Този връх, а и всичките ми други върхове и триумфи станаха факт с помощта на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на страната, вложила в спорта. Благодаря на Ники Петров, с който още сме международен тандем. Той ме възпита като състезател, жена и човек. Благодаря на клуб „ Тракия”, на спортното учебно заведение в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо доста значимо – това достижение е и с помощта на останалите доста мощни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе върховете ", добави Костадинова.

"Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това какъв брой време ще удържат тези 209 см... Емоцията беше толкоз мощна... Много атлетки по-късно опитваха да подобрят върха – някои бяха доста близо, аз самата също пробвах десетки пъти... Много ми се желае – и ще бъда щастлива, в случай че този връх бъде усъвършенстван от българка. И по този начин да си остане наш. Защото тъкмо сходни международни върхове провокират почит в останалите. Само по този начин – като побеждаваш и си на върха – печелиш почитание и самопризнание. Благодаря за многото поздравления и като означаваме годишнината от международния връх 209 см поисквам на всеки да откри своя персонален път към върха “, сподели още Стефка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР