Статуята на британския империалист Сесил Роудс няма да бъде демонтирана

...
Статуята на британския империалист Сесил Роудс няма да бъде демонтирана
Коментари Харесай

Оксфордският колеж „Ориел“ се отказа да маха статуята на Сесил Роудс

Статуята на английския империалист Сесил Роудс няма да бъде демонтирана в оксфордския лицей „ Ориел “. Управата на колежа, която по принцип желае статуята да бъде отстранена, се отхвърли поради огромната цена и комплицирания развой на обмисляне, както бе посочено в претекстовете.

Специално учредена самостоятелна комисия за решение на бъдещето на статуята през днешния ден сутринта излезе с рекомендация тя да бъде отстранена поради противоречивото минало на Сесил Роудс, както бе желанието на хиляди протестиращи предишното лято.

Роудс е упрекван, че като предприемач и политик през XIX век в Южна Африка има доста грехове във връзка с расизма и колониализма.

Самият Роудс е приключил преди време колежа „ Ориел “, а по-късно през 1902 година оставя в наследството си подаяние в голям размер от 12,5 милиона паунда днешни пари, от които през днешния ден са останали за асимилиране още 200 000. Колегията на колежа бе изразила единодушие да се отстрани статуята, само че след изказването на комисията сутринта реши, че заради „ регулационни и финансови “ аргументи “, краткотрайно се отхвърля от мярката.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР