Статуя на починал кардинал, обвинен в сексуално насилие, беше премахната от външната страна на германска катедрала

...
Статуя на починал германски кардинал беше премахната от катедралата си
Коментари Харесай

Статуя на починал германски кардинал беше премахната от катедралата си пред катедралата в Есен в западна Германия, дни след като твърденията за сексуално насилие преди десетилетия станаха публични

От Associated Press, 25 септември 2023 г., 4:52 ч.

БЕРЛИН -- Статуя на починалият германски кардинал беше свален от мястото си пред катедралата в Есен в западна Германия в понеделник, дни след като твърденията за сексуално насилие преди десетилетия станаха публични.

Обвиненията срещу кардинал Франц Хенгсбах, който почина през 1991 г., допринесе за дългогодишния скандал за малтретиране от страна на духовниците, който разтърси германската църква.

Миналата седмица Есенската епархия заяви, че има подозрения, че Хенгсбах може да е малтретирал 16-годишно момиче през 50-те години на миналия век, когато е бил помощен епископ в околността Падерборн и че една жена също го е обвинила в малтретиране с нея през 1967 г., когато е бил епископ на Есен – длъжност, която е заемал 33 години.

В писмо до енориите, публикувано в петък, настоящият епископ Франц-Йозеф Овербек се извини за грешките си при справянето с обвиненията.

Той каза, че е чул за едно обвинение през 2011 г. и не е направил нищо, след като Ватикана реши, че то не е правдоподобно. „Сега трябва да призная, че обвиненията бяха преценени погрешно през 2011 г. и че засегнатите бяха онеправдани“, пише той. Друго обвинение, което привлече вниманието на Овърбек през март, накара църковните служители да преразгледат случая.

Епархията реши в петък да премахне по-голямата от реалността статуя на Хенгсбах, който беше открит през 2011 г. В понеделник сутринта кран го качи върху камион, съобщи германската информационна агенция dpa. Предстои да бъде поставен на склад.

През 2018 г. доклад, поръчан от църквата, заключава, че най-малко 3677 души са били малтретирани от духовници в Германия между 1946 и 2014 г. Повече от половината от жертвите са били на 13 години или по-млади, а почти една трета са служили като момчета на олтара.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР