Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-динамичните 50 компании: Бум на енергийните с лидер "Акспо"

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Оборотите на най-бързо растящите 50 компании порастват приблизително със 144%, като рекорден брой сдружения регистрират трицифрени растежи. Инфлацията в цените на енергоносителите изстрелва резултатите на фирмите от бранша. Лидерът " Акспо България " е част от швейцарската Axpo Group и търгува с ток и газ в Източна Европа.
Енергийна доминация. Това е най-краткото резюме на класацията на най-динамично растящите компании в " Капитал 100 " за миналата година. Дружествата от бранша заемат една трета от местата в подреждането на топ 50 компании с най-растящи доходи измежду огромните сдружения. И с бумтящите си резултати подвигат и междинния растеж на общия оборот в класацията през 2021 година до невижданите 144% на годишна база. Представител на бранша заема и лидерското място по напредък за годината измежду най-бързо растящите - търговецът на ток " Акспо България ".

Осезаемо е и наличието на фирмите с активност в региона на селското стопанство и на търговията. Бумът на огромните На фона на подбудената от COVID-19 рецесия през 2020 година най-динамичните сдружения в България останаха като че ли настрана от разтърсванията и регистрираха рекордно мощна година със междинен растеж на приходите 87%. Ето за какво упованията като цяло бяха с възобновяване на стопанската система представянето на най-бързо растящите също да остане мощно. То обаче получи спомагателен - и освен това изключително мощен - подтик от почналите през втората половина на предходната година инфлационни трендове при цените на енергоносителите и растящите интернационалните котировки на горива и зърнени артикули.
Реклама
Така икономическият напредък оказа помощ на едрия бизнес в страната да усъвършенства резултатите си със забележителни двуцифрени темпове, което се чете и в данните от общата ранглиста. Постижението на най-динамичните обаче е в пъти по-силно - през последните 12 месеца оборотите им са се нараснали приблизително със 144.15%, което е най-високата стойност в подреждането по индикатора за 16-те години откогато " Капитал " класира корпоративните водачи на България.

Като цяло през годините фотографията на най-динамичните в множеството случаи е илюстрирала максимата, че за по-малките по мярка компании е по-лесно да отбележат високи растежи поради по-ниската база, от която потеглят. Аналогично за по-едрите нормално се счита, че " скачат " по-трудно. Изминалата 2021 година обаче е измежду редките случаи, в които това предписание не важи, и точно представителите на най-големите в локалната стопанска система са и най-многобройни в групата на бързо растящите. Обяснението за това е просто - бумтящите резултати за последните 12 месеца се дължат основно на повишаващите се енергийни цени, а представителите на този бранш като цяло са съсредоточени в горната част на класацията. В резултат в челните 50 по напредък тази година участват 17 компании от първата стотица в общото нареждане в топ 300 спрямо едвам седем в миналогодишното издание на " Капитал 100 ". Групата на така наречен междинен ешелон, т.е. сдруженията, които в топ 300 по доходи за страната заемат позициите сред 101 и 200, излъчва 15 представителя измежду най-ускоряващите се, а броят на фирмите от третата стотица, които намират място измежду 50-те с най-силен скок на оборотите, е общо шест.

И тази година подреждането на най-бързо растящите компании в страната стъпва на по-широка извадка от попадащите в топ 300 по доходи, като задачата ни е по този метод да дадем по-пълен взор над динамичността на развиване измежду корпоративните водачи. Затова и при подреждането на най-динамично растящите 50 са употребявани данните за фирмите с оборот над 50 млн. лева за 2021 година Така класацията на първенците по ускоряване включва и 12 сдружения, които другояче не намират място измежду 300-те най-големи в страната.

Доминацията на по-едрите в класацията на най-бурно разрастващите бизнеса си се чете и в данните за общия оборот в топ 50 по индикатора. През 2021 година цифрата е 25.6 милиарда лева, до момента в който година по-рано, когато класацията беше направена въз основа на данните за фирмите с оборот над 75 млн. лева за 2020 година, водещите 50 по напредък бяха много по-малки - с общи доходи 11.4 милиарда лева Най-бързите измежду най-бързите Подреждането на водачите по растеж в тазгодишното издание на " Капитал 100 " чупи и още няколко върха, като да вземем за пример този за прага за попадане измежду водещите 50 по индикатора. В 16-годишната история на класацията той в никакъв случай не е надвишавал 50%, до момента в който тази година долната граница за влизане в групата на най-динамичните е 81% растеж на приходите на годишна база.
Реклама
И още - броят на сдружения, които са нараснали бизнеса си с трицифрени и по-високи темпове, също има нова върхова стойност, освен това близо два пъти по-голяма от - през 2021 година общо 35 от корпоративните водачи в страната регистрират най-малко удвояване на приходите си на годишна база. При това единствено един от тях регистрира трицифрен растеж от нулева база, т.е. след единствено година работа на локалния пазар - това е основаното през 2020 година сдружение " Цетин България ", в което новият чешки притежател на " Теленор " (вече " Йеттел " ). През 2021 година приходите на " Цетин България " скачат с близо 135% до 222 млн. лева Енергийната десетка В голямата част най-бързо скачащите участват от много по-отдавна на локалния пазар, а съвсем половината от тях са с активност в областта на енергетиката - 16 от общо 35-те сдружения с трицифрен растеж на оборота. Доминацията на бранша се вижда изключително ясно в челната десетка на класацията на най-динамичните, в която представителите му заемат осем от позициите, включително и лидерската тройка в състав " Акспо България ", " Мет енерджи трейдинг България " и " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп ". Единствените две други компании, които намират място измежду топ 10 - " ВИЕЕ България " и " Балкан полимерс ", са търговци на едро - надлежно на горива и на полимери.
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал
Лидерът в подреждането " Акспо България " е част от водещия швейцарски производител на възобновима сила Axpo Group, която обаче в последно време е световен търговец на сила. Местната компания е учредена през 2006 година с името " ЕГЛ България ", като в началото активността й е обвързвана с търговски действия в страната с акцент върху електрическата сила, а след това с ориентировка и към нововъзникващите газови пазари в Югоизточна Европа и с спомагателен акцент върху газа. От 2011 година в София работи и действен център, който дава поддържащи и бекофис услуги за сдруженията от групата на Axpo. Но същинското експлоадиране на бизнеса стартира преди две години, когато София е определена за хъб за района. " Акспо България " е и единствената компания в тазгодишното нареждане на най-динамичните, която бележи растеж на бизнеса си с четирицифрени темпове - през 2021 година приходите й скачат с 1291% до 987.6 млн. лева, което я подрежда на 21-во място в общата ранглиста " Капитал 100 ", незабавно след лидерската двадесетица с доходи над 1 милиарда лева

С швейцарски притежател е и номер 2 измежду най-динамично растящите - " МЕТ енерджи трейдинг България ". Регистрираното през 2017 година дъщерно сдружение на швейцарската група MET през последните години развива както газов бизнес в страната, по този начин и ВЕИ планове и търговия с електрическа енергия. През 2021 година " МЕТ енерджи трейдинг България ", а упоритостите на групата са към 2023 година да има 500 мВт възобновими източници в Централна и Източна Европа, като България е измежду главните целеви дестинации. За миналата година оборотът на локалното сдружение пораства с 592% до 730 млн. лева и идва главно от търговия с природен газ и ток.

Челната тройка затваря търговецът на ток " ЕВН трейдинг Саут Ийст Юръп ", който е част от групата на австрийската EVN. През 2021 година приходите му се усилват с 287% до 702 млн. лева Селско стопанство, търговия и машини Растящите цени на зърнените артикули на интернационалните тържища дават подтик на резултатите на фирмите от селското стопанство, които са втората най-многочислена група в тазгодишното нареждане на най-динамичните - в топ 50 по индикатора влизат общо осем представителя на бранша. Най-силен растеж всред тях регистрира " АДМ България трейдинг ", чиито доходи скачат със 121.2% до 270.5 млн. лева Търговецът на зърно е част от американската група Daniels Midland Company (ADM), която е притежател и на разградския цех за преправка на царевица " Амилум ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР