Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Коментари Харесай

Най-големите компании в металургията: В огледалото на цените

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Силна година за добива на мед и злато, само че намаление на резултатите при производителите на други метали. Въпреки рецесията около пандемията междинните продажби на водещите компании в бранша се покачват. Липсата на обезщетения за въглеродните излъчвания в тока заплашва промишлеността да стане неконкурентна и заплашва вложенията.
Резултатите на най-големите металургични компании за 2020 година са като огледален облик на цените на металите. Поскъпването на медта и златото е ясно очевидно в оборотите на добиващите ги предприятия по този начин, както е очевидно и понижението при производителите на олово, цинк и алуминий. Най-значителен обаче е спадът в черната металургия, която е измежду най-засегнатите от неслучилите се законови промени за компенсиране на разноските за въглеродни излъчвания в цената на електрическата енергия. А огромният риск от това е заледяване на вложенията, което може да докара до мъчно възстановими вреди за сектора.

Голямата картина въпреки всичко демонстрира, че без значение от пандемията и блокираните вериги на доставки предходната пролет междинните продажби на 15-те водещи компании се покачват с 5.3%.

Двуцифреният растеж при секторния водач - медодобивният цех " Аурубис България ", е една от аргументите той за пръв път да оглави и общата ранглиста на " Капитал " като водеща компания в страната. Най-впечатляващ скок обаче прави златодобивното " Дънди прешъс металс Крумовград ", което през 2020 година регистрира първата си цялостна година на активност, следвано от обвързваното дружество в Челопеч. Обединените им резултати пък трансформират канадската Dundee Precious Metals (DPM) в най-голямата добивна компания в страната.
Меден растеж Автор: Капитал К100: Най-големите компании в България Класацията подрежда по доходи за 2020 година най-големите 300 компании, както и показва секторни подреждания с данни за оборот, облага, чиновници
Миналата година не е първата, в която " Аурубис България " - част от немската група Aurubis, прескача бариерата от 5 милиарда лева оборот, само че, съчетано със спада при досегашния водач " Лукойл Нефтохим Бургас ", това изстрелва медодобивното дружество в Пирдоп до челната позиция в общата ранглиста К100. Приходите на компанията през 2020 година нарастват с близо 12%, движени основно от растежа на цените. " Основната причина е повишаването на металите, освен на медта, само че и на златото и среброто, които произвеждаме в границите на групата и за които също имаме принос ", сподели изпълнителният шеф Тим Курт (). По думите му потребностите от мед в световен мащаб порастват с развиването на новите промишлености като електрическа подвижност и възобновими енергийни източници наред със постоянното търсене от страна на обичайни браншове като инфраструктура и електрификация. А това дава обещание и положително предложение на първични материали в околните десетилетия, защото високите цени подтикват създаването на нови добивни планове.

Макар и с лек спад на приходите, производителят на медни артикули " София мед " регистрира 4% растеж в размера на продажбите и подвига облагата. " Успяхме да намерим благоприятни условия по време на пандемията и вследствие на това не последвахме отрицателната наклонност на пазара ", споделиха от компанията. Нещо повече - оттова показват, че търсенето се е възстановило изцяло през 2021 година, а прогнозите до края на годината са доста позитивни.
Без спиране
Производителят на цинк и олово КЦМ - Пловдив, резервира третата си позиция в секторната ранглиста, макар че намалява приходите си с 12%. " През 2020 година имаше спад в цените на нашите метали, откъдето понижа и оборотът ни. Но пък не сме спирали да работим, продавахме през целия интервал, въпреки и на някои не толкоз преференциални пазари. По тази причина не стопираха и нашите снабдители - добивните компании ", сподели ръководителят на надзорния съвет на КЦМ Румен Цонев. По думите му оперативната облага е малко по-добра от миналата година, а петкратният растеж на чистия резултат се дължи главно на курсови разлики. " Годината беше извънредно предизвикателна, само че показахме какъв брой добре сме готови ", сподели Цонев и добави, че компанията не е употребила държавна помощ в рецесията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР