Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании

...
Статията е част от класацията на Капитал К100: Най-големите компании
Коментари Харесай

Най-големите компании за аутсорсинг: познати, големи и растящи

Статията е част от класацията на " Капитал " " К100: Най-големите компании в България ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Секторът за изнесени услуги продължава да пораства, приблизително с над 6%. Топ 5 са компании, част от интернационалните групи, като три от тях са били в галактиката на НР. Лидерът " Ентърпрайз сървисис България " е отпред за пета поредна година, а най-рентабилна е " Колпойнт Ню Юръп ".
Секторът за изнесени услуги излезе сполучливо от първата си огромна рецесия през 2020 година поради пандемията, като регистрира нарастване на приходите и бързо съумя да трансформира бизнеса си към отдалечена работа. Секторната ранглиста на К100 демонстрира, че наклонността се резервира и през 2021 година (някои от огромните играчи не предоставиха резултатите си).

Средният напредък в топ 5 е 6%, единствено един участник регистрира по-нисък оборот, а различен - на чиновниците си. Но като цяло наклонността е нагоре, което се удостоверява и от данните на браншовата Асоциация за нововъведения, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ). Според нея секторът за изнесени услуги образува 6.6% от Брутният вътрешен продукт, като ще нарасне до 11.2% до 2024 година, или 6.6 милиарда евро. Само в BPO сегмента (т.е. за изнесени бизнес процеси) заетите са над 77 хиляди
Реклама
Общото сред водещите компании в класацията е, че са елементи от огромни интернационалните групи, а три от тях са били или са свързани с някогашния колос Hewlett-Packard. Водещите две компании остават същите за поредна година. Много от представителите в бранша се занимават с най-разнообразни действия и услуги, които постоянно минават към софтуерна поддръжка и даже разработка на програмен продукт. Така се размиват границите с другата секторна ранглиста на " Капитал " - за най-големите софтуерни компании, в които участват представители на IT аутсорсинг сегмента.

Лидер за пета поредна година е " Ентърпрайз сървисис България ". Дружеството беше основано преди шест години след сливането на Hewlett-Packard Enterprise и Computer Sciences Corp., с което се сътвори групата DXC Technology. Компанията е правоприемник на дългогодишния водач в промишлеността " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ". След договорката тук започнаха да работят " Ентърпрайз сървисис България " и българското сдружение " Ди Екс Си технолоджи България " (преди " Си Ес Си България " ) с 460 души личен състав. Второто взе участие в софтуерната ранглиста на " Капитал ", само че и двете са с краен притежател американската DXC Technology.
Пълната ранглиста е налична за читатели с деен Капитал абонамент Автор: Капитал
" Ентърпрайз сървисис България " остава безспорен водач по доходи, въпреки и да регистрира лек спад на оборота с 3% до 252 млн. лева В същото време облагата и чиновниците порастват. Компанията се занимава с поддръжка на IT инфраструктура, както и с аутсорсинг на бизнес процеси за клиенти на DXC като покупки, правене на бизнес доклади, ръководство на планове и други Най-големият й пазар е Германия, следван от Съединени американски щати, Англия и други
Реклама
Втора в класацията е " Колпойнт Ню Юръп ", която работи под марката TELUS International Europe, част от канадския телеком TELUS. Тя има три центъра - два в София и един в Пловдив, и е най-големият шеф в бранша с близо 4400 чиновници през тази година. Поддържа обслужване на десетки езици, а измежду клиентите са огромни групи като Гугъл, Epic Games, Фейсбук и други Българското сдружение е и най-рентабилното в бранша с облага 41.5 млн. лева

Трета е " Модис България ", правоприемник на " Адеко България ", коя пое бизнеса с изнесени услуги на групата ( " Адеко " продължи да работи в подбора на личен състав и има 860 чиновници, евентуално на лизинг за клиенти). След като беше водач по темпове на напредък през предходната година, в този момент покачването на приходите е " едвам " с 16%. В България компанията прави най-различни услуги: поддръжка на разнообразни езици на IT системи, отдалечено обслужване, инсталиране на програмен продукт и други " Модис България " е единствената, която регистрира спад на личния състав през 2021 година, само че през тази година е възстановила броя на чиновниците си до предходните равнища.

Четвърта е друга компания от галактиката на HP - " Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър ", част от Hewlett Packard Enterprise. След като регистрира спад на оборота и чиновниците през пандемичната 2020 година, през предходната година тя се завръща към напредък. Приходите са нарастнали с 12% до 105 млн. лева, а чиновниците надвишават 1600 през тази година. От офисите си в София компанията се занимава с отдалечена поддръжка на IT инфраструктура за клиенти на НРЕ. Най-големите й пазари са Германия, Австрия и Швейцария.

Пета е " Ейч Пи Инк България ", която е част от американската HP Inc., която след разделянето на Hewlett-Packard се занимава с произвеждане на компютри и принтери. От България сдружението прави няколко вида услуги посредством центровете си за обслужване на клиенти: отдалечена поддръжка на компютри за крайни и корпоративни клиенти, поддръжка на принтерни системи и ръководство на веригата за доставка на аварийни елементи. В тези три действия са заети над 640 души през тази година. Приходите също порастват - с 15% да 67 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР