Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Най-динамичните 50 компании: Поредното енергийно избухване

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Приходите на най-бързо растящите 50 компании скачат със приблизително 209%. И тази година главен мотор за взрива е инфлацията в енергийните цени. Четири сдружения регистрират четирицифрени растежи, а при водача " Булкомерс Конституционен съд " ускорението е над 8200%. Класацията от хартиеното издание е допълнена с нови сдружения и текстът е обновен след подаването на докладите в Търговския указател.
Само допреди няколко години трицифрените растежи измежду корпоративните колоси бяха по-скоро изключение. В десетилетието сред 2010 и 2020 година бяха единични случаите, при които в класацията за най-растящите компании в " Капитал 100 " попадаха по над 10 бурно увеличаващи бизнеса си сдружения - нормалната численост беше 5-6, като най-често това бяха новооткрити фабрики, проработили последователно до цялостния си потенциал. През последните три години обаче тази картина е друга.
Реклама
Донякъде парадоксално, началото на актуалната минитенденция на трицифрени скокове води началото си от годината на ковид. През 2020 година, до момента в който рецесията изтри 5 милиарда лева от приходите на най-големите 300 компании в България, групата на най-динамичните на бизнеса си, а с трицифрени и по-високи темпове скачаха общо 17 компании. През 2021 година общо 35 от корпоративните водачи в страната означиха най-малко удвояване на оборотите си на годишна база, а междинното нарастване измежду най-растящите 50. Изминалата 2022 година усъвършенства значително и това достижение и приходите на най-динамичните 50 скачат приблизително с 209% на годишна база. Разковничето и тази година, сходно на предходната, се крие в експлоадирането на енергийните цени. Бум като за последно Ако в годината на коронавирус рецесията ракетата притежател в групата на най-динамичните бяха представителите от строителния бранш, огромна част от които напомпани с бюджетни пари по така наречен инхаус поръчки, то през 2021 година взривът се движеше основно от енергийните компании. А тази година към тях се причисляват и производителите и търговци на оръжие. Рекордно високите цени на тока и газа напомпаха резултатите на сдруженията от енергийния бранш до невиждани стойности. Така, в случай че допреди пандемията единствено държавните енергийни колоси НЕК и АЕЦ " Козлодуй " попадаха в дребната елитна група на компании с доходи над 1 милиарда лева, то към 2022 година клубът на милиардниците към този момент наброява над 40 члена, а близо половината от тях са производители и търговци на сила.

Погледнато през призмата на класацията на най-динамично растящите, резултатът е, че през последните 12 месеца растежът в оборотите на водещите 50 компании по индикатора изпреварва над три пъти този на челната стотица на корпоративните водачи. В топ 100 от общата класацията ускорението през миналата година е над 62% по отношение на 209%, записани от тима на динамичните. А близо една пета от най-едрите бизнеси в страната през 2022 година са и измежду най-растящите - достижение, за което нормално се счита, че е по-достъпно за по-малките компании поради по-ниската база, от която потеглят.

Все отново, с цел да имаме по-детайлна картина на динамичността на развиване измежду корпоративните водачи, подреждането на най-бързо растящите бизнеси е основано на по-широка извадка от попадащите в топ 300 по доходи. Така и тази година в класацията на първенците по ускоряване са употребявани данните за фирмите с оборот над 50 млн. лева

Дори и по този начин обаче, резултатът от енергийния взрив и превъзходството на по-едрите в подреждането по индикатора се четат и в данните за общия оборот в топ 50. Преди година той беше сумарно 25.6 милиарда лева, до момента в който през 2022 година съвкупните доходи на водещите 50 по напредък са 51.9 милиарда лева
Реклама
Летвата за попадане в клуба на динамичните пък е по-високо вдигната от всеки път - влизането в групата тази година се случва с най-малък скок от невижданите 124%, като цифрата надвишава осезаемо досегашния безспорен връх - 81% растеж на приходите, записан в миналогодишното издание на " Капитал 100 ".

Лидерската петица Макар и групата на енергийните компании да остава най-многобройна, тази година подреждането при най-динамичните оглавява представител на оръжейния бранш. През 2002 година оборотът на търговеца " Булмаркет Конституционен съд " на Калоян Станиславов изригва с феноменалните 8258% до 827 млн. лева По неофициална информация през компанията минава огромна част от експорта на държавните " Вазовски машиностроителни фабрики " (ВМЗ) за Украйна, което беше детайлно разказано и в обява New York Times през лятото. По данни от Национална агенция за приходите сдружението е измежду десетте най-големите компании в България по възобновено Данък добавена стойност за 2022 година Самата ВМЗ (33) пък записва 173% скок на приходите си през 2022 година до 524 млн. лева, а резултатите през актуалната година не престават да бумтят -

Втората позиция измежду най-бурнорастящите заема различен търговец, само че към този момент с електрическа енергия - " Хидро пауър ютилитис ", от групата компании към Христо Ковачки. Отчетеният скок на приходите за миналата година е с 1547% до 1.16 милиарда лева С трицифрен ритъм от 306% пък порастват приходите на различен от търговците на електрическа енергия от групата на Ковачки - " Номад енерджи къмпани " (16), който за 2022 регистрира оборот от 2.76 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР