Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Топ 50 на най-печелившите компании в България: Рекорд под знака на войната

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. 36 стотинки на всеки 1 лев доход приблизително са печелили топ 50 рентабилните компании през 2022 година Лидер е " Селл ", компанията - майка на едно от най-големите медодобивни и преработвателни сдружения в България - " Елаците мед ". Представителите на енергийния бранш преобладават извадката със своите седем представителя и общо 12.4 милиарда лева доходи с над 3.2 милиарда лева облага.
Първа война в Европа от над 70 години насам и най-големите компании в България не просто не страдат, а натрупат рекордни облаги. Селекцията от 50-те най-печеливши компании в страната с над 50 млн. лева доходи през 2022 година демонстрира междинна норма на чиста доходност от близо 36 стотинки на всеки 1 лев доход. Това е безспорен връх за цялата история на класацията на " Капитал ".

През 2022 година най-печелившите компании в страната регистрират 25 милиарда лева доходи и 7.4 милиарда лева чиста облага. Първият индикатор се повишава с 50% на годишна база, а вторият се изстрелва цели 92% или съвсем се удвоява. В същото време междинният чист марж на сдруженията в топ 50 скача от 27% през 2021 година на 35.99% година по-късно. За съпоставяне -. Металите напред Изненадващо през 2022 година отпред на най-рентабилните застава компания, обвързвана с избухналия бранш на металите. " Селл " е компанията майка на едно от най-големите медодобивни и преработвателни сдружения в България - " Елаците мед ", благосъстоятелност 99% на " Геотехмин " на бизнесмена Цоло Вутов. " Селл " консолидира дивиденти, които взима от " Елаците мед ", и доколкото независимо не развива оперативна активност, на процедура трансформира близо 100% от приходите си в чиста облага. Данните демонстрират, че през 2022 година приходите на " Селл " се усилват от 180 млн. лева на 195 млн. лева и над 99% от тези суми са чиста облага за компанията.
Реклама
Макар и косвен, металодобивният водач на класацията на най-рентабилните не е по никакъв начин инцидентен, доколкото сред Русия и Украйна. Силното търсене на артикули, в тази ситуация мед, само че освен, стартира да се усеща още в средата на 2021 година, което дружно с големия размер " безвъзмезден " паричен запас повлече след себе си и огромна инфлационна вълна. Няколко месеца по-късно войната докара до дефицити в избрани артикули и артикули, идващи от Украйна, а зависимостта на Стария континент от съветски природен газ и наложените наказания против агресора изстреляха цените на тези артикули и енергийни запаси до рекордни равнища.

Съответно разумно наподобява наличието в класацията на най-печелившите на редица основни суровинни снабдители както в България, по този начин и в Европа. Сред тях са и заводите за рандеман и преправка на златна и медна руда на канадската група " Дънди прешъс металс " в Челопеч и Крумовград. Ако през 2021 година те растяха стремително и имаха над 40% норма на облага, през 2022 година двете български подразделения на канадската група леко свиват оборотите и облагите, само че нормата на възвращаемост за всеки 1 лева продадена руда остава доста над междинната за най-печелившите със своите 38% и 35% надлежно.


Реклама
Със сходни индикатори е и различен представител на добивния бранш - " Елаците - Мед ", където приходите леко се подвигат, само че облагата пада с малко.

Спад на рентабилността има и при другия огромен медодобивен цех - " Асарел Медет ", който макар 32-процентовото нарастване на приходите си свива финансовия си резултат и от там нормата му на облага пада от 25 на 16%.



Веднъж на столетие В сходна икономическа конюнктура и енергийният бизнес разумно натрупа галактически облаги. За сходен капиталоемък и извънредно контролиран бизнес, в това число от екологичен аспект,, в това число държавните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР