Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Милена Виденова, Акспо: Газът ще остане двигател на енергийния преход в Европа

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Милена Виденова е управител с над 21 години опит в банковия, застрахователния и финансовия бранш. От август 2020 година е изпълнителен шеф на " Акспо България ". Професионалният ѝ път е обвързван с виновни позиции в немската HypoVereinsbank, Уникредит Булбанк и австрийската HYPO NOE Gruppe Bank. През годините е била районен управител на българския клон на кредитния осигурител Coface. Била е и изпълнителен шеф на производителя на асансьори KONE. Завършила е магистърска степен по интернационалните стопански връзки в УНСС - София, има голям брой специализации в страната и чужбина.Швейцарската Axpo Group основава сдружение в България през 2006 година, само че действително го трансформира в търговски хъб за Централна и Източна Европа през 2020 година В софийската компания работят 108 души към април тази година, демонстрират данни в АПИС.
" Акспо България " е измежду изненадите в класацията на най-големите компании в България освен в енергийния бранш, само че и като цяло (влиза в топ 5) с приходите си от над 6 милиарда лева за 2022 година Може ли да обясните какъв тъкмо е бизнесът на компанията? " Акспо България " е учредена през 2006 година като дъщерно сдружение на основаната в Швейцария Axpo Group. През 2007 година компанията получава лиценз за търговия с сила. През 2011 година активността й прераства в действен център, който дава необятен набор от високоспециализирани и бекофис услуги. Освен с електрическа енергия компанията стартира да търгува и с природен газ. През 2020 година " Акспо България " се трансформира в търговски хъб за Централна и Източна Европа и сега оперира на 15 европейски пазара.

Сега компанията ръководи над 30 лиценза за търговия с електрическа енергия и газ (стокови и финансови деривативи) и обслужва над 150 клиенти. Развива търговия със документи за генезис на сила и предлага на своите клиенти самостоятелни решения за търговия със зелена сила.
Реклама
Две поредни години резултатите са устойчиви и печеливши. И продължаваме да ги надграждаме посредством автоматизации и усъвършенстване на процесите и функционалностите на оперативния център. Компанията се трансформира в център на експертиза във връзка с енергийната логистика и бекофис интервенциите. Новите функционалности са в региона на услуги, свързани с развиване и привличане на човешки запаси за цялата група, както и функционалности в региона на осведомителните технологии.

Колко хора работят за вас и по какъв начин се развива екипът? През последните три години постигнахме сериозна бизнес промяна и увеличихме своите артикули и услуги в областта на зеления преход. Това докара до повишаване с 64% на екипа на компанията - най-вече младежи с положително обучение и предпочитание да усвоят нови и перспективни специалности.

Благодарение на сполучливото водачество, разнообразните благоприятни условия за образования и вътрешна връзка, както и на мощния отборен дух в компанията, броят на искащите да я изоставен бе понижен от 10% през 2020 година на 5% през 2022 година, а междинната възраст на чиновниците е 34 години.
Реклама
Като част от швейцарската " Акспо груп ", която оперира в над 30 страни на три континента, " Акспо България " дава благоприятни условия на своите чиновници освен да употребяват ноу-хау капацитета на огромната корпоративна конструкция, само че и да възнамеряват кариерно развиване в границите на групата.

Започнахме иновационни семинари и сътворяваме екосистема за поощряване и финансиране на нововъведения от страна на чиновниците. През предходната година енергийните цени се покачиха доста, което докара до растеж на приходите на всички компании в бранша. При вас обаче явно има и разширение на бизнеса. В какви направления беше то? Войната в Украйна докара до рекордно високи цени и огромни флуктуации заради несигурността и високия геополитически риск. Това повлия на финансовите резултати на всички енергийни компании. Различното при " Акспо България " е, че преди две години и половина компанията стартира да търгува първо в България и след това на още два пазара. След това те се усилиха поетапно и към този момент търгуваме на 15 пазара. При нас растежът идва от навлизането на нови пазари и търговия с ток и газ, както и заради по-високите цени. Това, което е значимо да се види, е, че маржът остава, общо взето, неизменен. За две следващи години той е под 3%. Не може да се каже, че имаме свръхпечалби като търговец на едро.

Нашата тактика е да хеджираме позициите си и по този начин рискът във връзка с волатилността става управляем. Така структурираме продуктите във времето, че реализираме естествен марж на облага от активността. Как са разпределени дейностите сред търговията с природен газ и тази с електрическа енергия - и вътре в компанията, и географски? От 2020 година започнахме да търгуваме под формата на стокови деривативи за ток и газ и поетапно да придобиваме лицензии в района. Делът в чистия резултат от търговия с сила за 2021 година е (+) 36.6 милиона лв. от газ и (-) 14 милиона от електрическа енергия, а за 2022 година (+) 53 милиона лв. от газ и (+) 5 милиона лв. от електрическа енергия. Това се дължи ненапълно на геополитическите фактори, само че бих желала да подчертая и експертизата и качествените разбори на комерсиалните ни екипи. Разпределението на географски принцип е част от комерсиалните ни тактики, които не бих споделила, само че реализираме доставки на всички места, където имаме лиценз в 15-те страни в Европа. Как оценявате актуалното положение на газовия пазар в Европа и какви са провокациите и опциите пред България в този подтекст? Както отбелязва нашият началник на екипа за фундаментални разбори и моделиране Анди Зомер, растежът на цените в Азия по отношение на тези в Европа сочи, че борбата за доставки на полутечен природен газ сред европейските и азиатските купувачи не е изцяло завършила, като възроди спомените от предходното лято, без значение че в релативно изражение покачването бе нищожно. Нестабилността на цените също се усили, което отразява несигурността на пазара по отношение на упования импорт на горива в Европа от други източници като норвежки газ, колумбийски въглища и недопечен нефт от ОПЕК, както и своевременното попълване на европейските ресурси от горива.

След пет месеца на следващи спадове цените на газовия пазар се покачиха през юни за малко. Удължаването на спирането на работата заради профилактика на норвежкия газопреработвателен цех Nyhamna с три седмици доникъде на юли също способства за краткосрочното повишаване на газа, което удостоверява продължаващата взаимозависимост на Европа от вноса на газ. Въпреки това европейските газохранилища не престават да се запълват преди идната зима, без значение от забавянето на попълването и по-нататъшния спад по отношение на петгодишната междинна стойност на остатъка в хранилищата. Като цяло все още потреблението остава свито.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР