Стартира подготовката на национален проект за дуално обучение. Това решение

...
Стартира подготовката на национален проект за дуално обучение. Това решение
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Стартираме проект за дуално обучение на национално ниво

Стартира подготовката на народен план за дуално образование. Това решение бе подкрепено от Националния стопански съвет, оповестяват от пресцентъра на Министерството на стопанската система и промишлеността.

 

Съвещателният орган, в който вземат участие всички работодателски организации, организира през днешния ден заседание по самодейност на министър Никола Стоянов. Сред главните прегледани тематики бяха дефицитът на фрагменти и повишението на тяхната подготовка, конкурентоспособността на българските компании и ограниченията на държавното управление за преодоляване на инфлационните процеси.

 

Целта на създаването на народен план за дуално образование е да се подхващат ограничения на държавно равнище за по-широко използване на тази форма на подготовка, което в дълготраен проект ще подкрепи решаването на проблемите с неналичието на работна ръка и квалифицирани фрагменти.

 

„ Обсъждаме всички държавни предприятия да застъпят дейно дуалното образование, като един спомагателен тласък за насърчаването му в цялата страна “, изясни министър Никола Стоянов. По думите му в България към този момент се осъществят няколко по-малки плана в тази сфера, само че има потребност от координирани дейности на национално равнище, за показване на дуалната форма на образование пред учениците и техните родители.

 

„ Целта ни е с Министерството на образованието и науката и работодателските организации в период от към месец, да подготвим цялостна идея по какъв начин това да бъде осъществено на процедура. След това ще се надяваме за дейната ви поддръжка и за действителното пускане в цялата страна “, сподели още икономическият министър. От страна на работодателските организации показаха поддръжка за решението и подчертаха, че това е дълго чакана мярка на национално равнище.

 

От Министерството на образованието и науката показаха, че един от проблемите, свързани с квалификацията на фрагменти, е лимитираният интерес към професионалните гимназии от кандидат-гимназистите. В тази връзка бяха обсъждани и координирани дейности с работодателските организации, с цел да се разпространяват опциите за реализация при другите специалности.

 

По време на съвещанието беше дискутирано и настоящото законодателство, което регламентира достъпа до пазара на труда на жители от трети страни. Работодателите сложиха въпроса за облекчение на част от административните процедури и унищожаване на някои ограничавания, които съществуват сега. „ Ще работим в посока облекчение на режима на задграничните служащи у нас, както и за по-добра осведоменост за съответните потребности от служащи, тъй като сега липсва обединен електронен портал, който да дава такава информация “, уточни още Никола Стоянов.

 

Националният стопански съвет разиска и ограниченията на държавното управление за понижаване на инфлацията, както и нужните промени в законодателството за по-облекчен режим за разкриване на банкови сметки у нас на фирмите от чужбина, които желаят да оперират на българския пазар. Предстои да бъде изработен и обзор на законодателството в други европейски страни и да се разработят съответни оферти.

 

Това е първо съвещание на Съвета, след близо година и половина спиране на неговата активност. По време на срещи с работодателските организации министър Стоянов се ангажира да възвърне активността на този значим консултативен орган. Участие в днешното съвещание взеха представители на всички ангажирани министерства и работодателските организации у нас.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР