Стартира информационният сайт за наблюдение на цените на част от

...
Стартира информационният сайт за наблюдение на цените на част от
Коментари Харесай

МС: Стартира информационният сайт за представяне на цените на основни хранителни продукти

Стартира осведомителният уебсайт за наблюдаване на цените на част от главните хранителни артикули . Интернет платформата е налична на адрес www.foodprice.bg и през днешния ден бе показана от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев, оповестиха от Министерски съвет.

Платформата дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Създадена е и опция за съпоставяне на цените у нас и в седем европейски страни. Сайтът е благосъстоятелност на Министерството на стопанската система и промишлеността и е създаден от “Информационно обслужване ” АД.

 Информационен уебсайт
Информационен уебсайт. Снимка: Министерски съвет

Към момента са включени към 30 съществени хранителни продукта , само че за част от тях се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности /например масленост при киселото мляко; бял и стандартизиран самун и др./. Заедно с това системата дава опция да се проследят изкупните цени на съществени първични материали като мляко, слънчоглед и други Това дава опция на потребителя да получи цялата информация за образуването на цената от суровина до краен артикул на рафта.

Цените на импорт от трети страни се събират от Агенция „ Митници “, а Националната организация за приходите дава информацията за стоките в границите на Европейския съюз. Данните от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите /ДКСБТ/ са от записаните стокови борси в 22 области в страната. Цените на ДКСБТ са на едро, среднопретеглени на база продадено количество. Обработката и анализът на данните се реализират посредством особено създаден програмен продукт на Държавната комисия.

Цените на дребно са обединени от Системата за агропазарна информация /САПИ/. Те се следят ежеседмично по области на страната, като са обхванати както огромните търговски вериги, по този начин и по-малките търговски обекти. В тях не се включват промоции в комерсиалните обекти, а данните са налични както на национално равнище, по този начин и за всяка административна област.

Сайтът дава също информация за цените на 11 съществени хранителни артикули – олио, ориз, захар, прясно мляко, кисело мляко, масло, бяло сирене, кашкавал, яйца, цяло пиле охладено, приспособено изсъхнало мляко, в 7 европейски страни. Данните се дават на седмична база от комерсиалните аташета към Министерството на стопанската система и промишлеността. Набирането на информацията е по методологията на САПИ, с цел да се избегне разминаване с тези за България. Данните се събират от 3 до 4 огромни вериги, като предпочитано се избират такива, които оперират и в България, както и от 1 до 2 по-малки търговски обекти. В мониторинга са включени европейските столици Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

Всички цени, които виждат потребителите в уеб страницата, са със подписан Данък добавена стойност, с цел да е оптимално комфортно за тях. Допълнително е предоставена информация за равнищата на данъчната надценка във всяка от европейските страни. Създадено е меню „ Контролна активност “, което дава настояща информация за инспекциите на контролните органи. Заедно с това има и бърза връзка за подаване на сигнал към всяка от способените институции – КЗП, Комисия за защита на конкуренцията и БАБХ.

Държавата основава и механизъм, посредством който комерсиалните вериги да вземат участие в процеса на подаване на информация към интернет платформата. Готови са инструкции към тях, които ще бъдат и обществено налични и се работи по основаване на техническа опция за визуализирането на тези данни на интернет уеб страницата. Предвижда се информация да могат да подават търговски вериги и държавните обществени предприятия с годишен оборот над 30 млн. лева Те ще дават информация на ежеседмична база за най-ниската цена по артикули, само че без такива в промоция. Обектите ще се ангажират, че тази цена няма да бъде по-висока за заявения интервал. Обмисля се тези артикули да бъдат означени и със специфичен стикер, с цел да се ориентират по-лесно потребителите.

Информацията ще се подава електронно към Министерството на стопанската система и промишлеността с електронен автограф , с цел да се удостовери нейната достоверност. Заложеният предел за оборота на юридическите лица ще даде опция на към 30 субекта в страната да вземат участие в този развой. Това са както национални търговски вериги, по този начин и по-малки районни обекти.

Този развой е изцяло непринуден и с него ще се показва желанието на комерсиалните обекти да вземат участие в целия развой по изсветляване на ценообразуването на питателните артикули . Вече е извършена предварителна среща с някои от тях и има декларирано единодушие от тяхна страна да вземат участие в самодейността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР