Стартът на изграждането на интерконектора България-Сърбия, обсъдиха премиерът Бойко Борисов

...
Стартът на изграждането на интерконектора България-Сърбия, обсъдиха премиерът Бойко Борисов
Коментари Харесай

Помагаме на Сърбия с газ и магистрала

Стартът на построяването на интерконектора България-Сърбия, разискаха министър председателят Бойко Борисов и министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на публично посещаване в страната ни.

Интерконекторът ще даде опция сръбската страна да получава полутечен природен газ от терминала в Александруполис, където България взе участие с 20%. На наша територия трасето ще е 62 км., а цената на публичната поръчка е към 144 млн. лева Борисов посочи, че макар компликациите, подбудени от световната пандемията, дейната работа продължава.

„ Тези планове са от извънредно значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното съдействието както сред България и Сърбия, по този начин също за района и Европа “, акцентира Бойко Борисов. Той напомни, че единствено преди няколко месеца персонално е срещнал сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на автомагистралата Европа и на “Балкански поток “. Посочи, че районното съдействие във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към реализиране на мир, непоклатимост и разцвет за Западните Балкани.
 
„ Отношенията сред България и Сърбия постоянно са били другарски и прагматични, а в изискванията на пандемията от ковид станаха още по-динамични “, сподели Борисов. И напомни помощта, която страната ни даде на Сърбия още при започване на разпространяването на вируса - медицински защитни дрехи за неведнъж прилагане, нужни на медицинския личен състав за битката с вируса. Премиерът посочи и финансовата поддръжка от страна на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, с цел да се отговори на непосредствените потребности от здравно съоръжение и за общественото и икономическо възобновяване.

По време на срещата беше маркирана и българската поддръжка за европейския път на Сърбия. „ Напредък е вероятен само на основата на личните заслуги и самостоятелните достижения в осъществяването на критериите “, безапелационен беше министър председателят Бойко Борисов. Министър-председателят означи, че България постоянно е пособия и ще продължи да поддържа всички свои съседи в името на обществения и стопански разцвет на народите в района.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР