Старт на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. 22 партии

...
Старт на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори. 22 партии
Коментари Харесай

Започна предизборната кампания - 22 партии и 6 коалиции влизат в надпревара за гласа на избирателите

Старт на предизборната акция за предварителните парламентарни избори. 22 партии и 6 обединения влизат в конкуренция за гласа на гласоподавателите. Вотът е на 2 октомври. Изборите започват в 07.00 ч. и завършват в 20.00 ч.

В страната ще има над 9300 секции, в които ще се гласоподава с машина, а над 1000 ще разполагат и с второ устройство.

 

Малко над 6700 са претендентите за депутати, които ще се явят на вота на 2 октомври, което е с 400 повече от предходните избори. За съпоставяне на изборите 2 в 1 на 14 ноември 2021 година искащите да бъдат народни представители са били 6314, сподели информация на „ Телеграф ” в уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК).

Тепърва претендентите ще бъдат проверявани дали дават отговор на изискванията - да нямат друго поданство, да са навършили 21 години и да не са в пандиза.

Най-много претенденти напират за властта в 23-ти МИР в София и във Велико Търново.

В първия регион са регистрирани общо 452 души, а в старопрестолния град - тъкмо 399.

 

Най-малко са кандидатите за Народно събрание в Смолян и Разград. Това се дължи и на обстоятелството, че това са региони, които излъчват малцина мандати.

 

Общият брой на претендентите за народни представители от трите столични региона са 1211, а в случай че към тях прибавим и тези от София-област, те стигат до 1440.

Големите партии в множеството случаи оферират цялостни листи. Това се откроява най-добре в София. Най-дългата е от 32 души, а най-късата - единствено от един.

 

Малките обединения, които нямат късмет да влязат в Народното събрание, а и нямат доста огромна банка с фрагменти и специалисти зад тила си оферират най-маломерни описи. Такива са да вземем за пример партия „ Правото ”, придвижване „ Единство ”, партия „ Истината и единствено истината ”.

Въпреки че е дилетант в политиката, „ Български напредък ” на Стефан Янев съвсем на всички места има необятни листи. Такъв е казусът в Пловдив и в столицата. Освен в града под тепетата Янев ще е лидер и в 24-ти МИР в София.

Най-дълга се оказва аварийна пейка на ГЕРБ, които са записали 480 души в цялата страна.

На второ и трето място се подреждат от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи надлежно с 444 и 417 индивида.

Демократична България и Политическа партия са четвърти и пети.

Едните са съумели да съберат в едни тим 389 индивида, а другите - малко над 360.

Има дребни разбърквания в листите на Демократична България спрямо тези преди година. Тогава Елисавета Белобрадова водеше в един от столичните региони. Сега в 25-и МИР е сложена на четвърто място, а в 23-ти регион е на седмо. Стефан Тафров, който на предходния избор водеше в Русе, в този момент е на осмо място в 24-ти МИР и на шестнайсто в 23-ти МИР.

 

Знакови лица от Демократична България, които са водачи на други места - Борислав Сандов, Стоян Михалев и Веселин Калановски, са получили застраховка, като са разпределени на второ, трето или пето място във втора листа.

Докато Константин Бачийски от СЕК се радва на водаческо място в Бургас в листата на Политическа партия, то другият мандатоносител от ВОЛТ - Настимир Ананиев, няма този късмет. Той е едвам на трето място в листата на групировката в 23-ти МИР и на последното шестнайсто място в тази в 25-и. Така той ще би трябвало да разчита напълно на преференциите, с цел да пренареди останалите кандидати.

Синът на Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи е намерил място в листата на придвижването в София.

Хамид Хамид за повторно не води на никое място, а е втори след водача Мустафа Карадайъ в Шумен.

Бизнесменът Миньо Стайков още веднъж се опитва да влезе в Народното събрание и е лидер на листа в София от БНО.

 

Оперният артист Калуди Калудов се пробва да стане депутат от Евролевицата. Лидерът на „ Атака ” Волен Сидеров пък се е кандидатирал от Ямбол.

До 6 септември е срокът, в който българите, които ще гласоподават отвън страната, би трябвало да заявят настояването си документално или посредством електронно заявление от страницата на ЦИК.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР