Старт на новия политически сезон в парламента след коледната и

...
Старт на новия политически сезон в парламента след коледната и
Коментари Харесай

Първи работен ден на НС за 2022 - декларации и спорове в пленарната зала

Старт на новия политически сезон в Народното събрание след коледната и новогодишна почивка. Политически заявления единствено от партиите отвън ръководещата коалиция и спор дали да има краткотрайна комисия за коронавирус ограниченията у нас- по този начин стартира зимната сесия на 47-то Народно заседание, която се чака да бъде първата цялостна работна сесия от година насам.

Изненадващо нито една партиите в ръководещата коалиция не съобщи целите си, както се прави по традиция при започването на всеки пленарен сезон. Този път приказваха единствено партиите в съпротива.От ГЕРБ припомниха, че в този момент отговорността се носи от ръководещите. Настояха за изпитание в посока национално единение по съществени тематики.

" Първото изпитание, което партиите в 47-ото Народно събрание би трябвало да поставим е да създадем опция за реализиране на национално единение във връзка с главните тематики на българското общество. Нито една от партиите в сегашния миг няма мандат да взима и да постанова еднолични решения, освен това 47-ото Народно събрание излъчи друго болшинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логичност, а е плод на нуждата от основаване на постоянно държавно управление ", съобщи Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ.

От Движение за права и свободи също застанаха зад тезата за оптимално единодушие за решаването на рецесиите в страната ни. Настояват за неотложност по бюджета, ограниченията за бизнеса и и преправяне на проекта за възобновяване и развиване.

" Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно показаните партии да търсят оптимално единодушие за методите за решение на рецесиите. С две думи - възобновяване на разговора. Като старт и на 47-ото Народно събрание и на новото държавно управление видяхме противоположното на разговор. Нищо ново под слънцето. Така стартира и ръководството на ГЕРБ - самодостатъчност, самоувереност и самоинициатива ", добави Мустафа Карадайъ, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи.

От партия " Възраждане " желаеха от държавното управление необятен публичен спор за коронавирус ограниченията и заплашиха с национално неодобрение.

" Ние се обръщаме към здравия разсъдък на българските ръководещи, молим за политически разговор, настояваме във времето, което остава до идната седмица да се даде явен знак, че проблемите в България ще бъдат решавани от политическите институции, а няма да бъдат създавани от тях ", добави Костадин Костадинов, ръководител на ПГ на " Възраждане ".

Депутатите отхвърлиха основаването на краткотрайна комисия за коронавирус ограниченията, поискана от " Възраждане ". Подкрепиха ги само от " ИТН ".

" Тази тематика и ограниченията, които са наложени е тази, която вълнува всеки един български жител и вие сте изцяло наясно с това и да се вършиме тук на ощипани моми, че не трябвало да има комисия, тъй като имало не знам си какво си. Защо го вършиме това - нали концепцията е да осведомяваме, да се даде задоволително информация и да се задават въпроси ", разяснява Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

Заради " ИТН " от седмичната стратегия отпадна една от горещите тематики измежду депутатите - въвеждането на зелен документ за достъп до постройките на Народно събрание. От групировката са били срещу влизането и преди разискване в комисии. От най-голямата парламентарна група са за тази мярка.

" След обширен разбор нашата парламентарна група реши да поддържа една такава мярка. Истината е, че количеството хора, които влизат дневно в националното заседание и в държавната администрация нормално са познати, те могат елементарно да бъдат проследени, само че претегляйки другите негативи и позитиви, считаме, че това ще бъде един добър образец към обществото ", сподели още Антон Toнeв, ръководител на здравната комисия от " Продължаваме промяната ".

Предложението на " Демократична България " за зелен документ за Народното събрание се чака да влезе в зала скоро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР