Старши треньорът на Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов разговаря с прес-службата

...
Старши треньорът на Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов разговаря с прес-службата
Коментари Харесай

Пламен Константинов: Заслужихме си шампионската титла на Русия

Старши треньорът на Локомотив (Новосибирск) Пламен Константинов беседва с прес-службата на клуба и приказва за шампионата на Русия, а също по този начин и за пандемията с ковид.

РЕДОВНИЯТ СЕЗОН ЗА МЕН Е ПОКАЗАТЕЛЕН

- Пламене, да поговорим за сезона като цяло.

- Свършихме доста добра работа през сезона. Привлякохме верните играчи на тези позиции, които бяха проблематични за нас и успяхме да ги подсилим. Играчите, които пристигнаха в тима ни, прибавиха това, което не ни доближаваше преди. Това се отрази на резултатите. Получи се “химия” сред играчите, които останаха в тима и новопривлечените. В това бе и силата на Локомотив. Отборът бе обединен. Успяхме да проведем постоянен сезон, без сривове.

- Локомотив за първи път в своята история завоюва шампионата на Русия, а сезонът не приключи с шампионат от “Финалната шестица”. Вашите усещания?

- Първенството не приключи по този начин, както ни се искаше на нас. Ние също пострадахме от това. Ние през цялата година се борихме за това, с цел да можем да играем пред своите почитатели. Освен това искахме да приключим нашето показване в състезателен комплекс “Север”, на подобен огромен празник като “Финалната шестица”. Удовлетворен съм от нашата игра, само че не съм задоволен, от това, че не можахме да го създадем пред нашата аудитория. Готвихме се за решаващите мачове, само че трябваше малко неприятно да приключим сезона. Ние изиграхме за 8 месеца 42 публични мача в 4 шампионата. Затова, смятам, че заради четирите мача, останали във Финалната шестица, би било незаслужено да се обезцени цялата свършена работа.

- Редовният сезон за Вас беше ли индикативен?

- Да. Редовният сезон за мен бе индикативен и справедлив, дори при всички проблеми, които имаше тима. Този шампионат се организира през цялата година. Тимът ни сподели дълготрайно дълго време еднообразно високо равнище на игра, с цел да завоюва сезона. Това не е по този начин просто. Неслучайно, казанският Зенит, доминираше толкоз години в шампионата на Русия, печелейки постоянния сезон също. През този сезон Локомотив за първи път завоюва постоянния сезон. Считам, че този резултат ние го заслужихме, тъй като показахме най-стабилната игра измежду всички тимове в Суперлигата на Русия. С почитание се отнасям към другите тимове и желанието им да играят на шампионата от “Финалната шестица”. Но по какъв начин можеше да приключи той? Това можеше да знае единствено Ванга. Считам, че постоянния сезон е малко по-обективен, от един шампионат от “Финалната шестица”. Също по този начин желая да отбележа, че в случай че в един миг се преглежда съкратяване на сезона, поради интереса на националния тим на Русия, то по-добре е да преведем плейофи до най-малко 2 победи, а не да се разиграва целия сезон в един “Златен” гейм.

- Имаше един откъслек от сезона, когато Локомотив загуби от френския Шомон (в срещата реванш от 1/16-финалите от Купата на CEV) и от красноярския Енисей. Защо се получи по този начин?

- Във всеки тим има избран спад на формата. Нашият спад пристигна тъкмо в тези два мача, които се организираха преди паузата в шампионата. В този интервал имахме и няколко контузени играчи. Илияс Куркаев към момента се възстановяваше от контузия, Сергей Савин се контузи преди мача с Шомон, а Марко Ивович през целия месец декември изпитваше болки в гърба. Дмитрий Лизик отлетя за Барселона на обзор, а Константина Бакун също имаше болки в гърба, откакто имахме дълъг полет от Франция Всичко това се отрази на резултатите.


ГЛАВНИТЕ КОНКУРЕНТИ НА ЛОКОМОТИВ БЯХА ЗЕНИТ (КАЗАН) И КУЗБАС

- Кой беше основния противник на Локомотив през този сезон?

- Това беше Зенит (Казан), а също по този начин и Кузбас (Кемерово). Като мистерия за мен бе Факел (Новий Уренгой). Те имаха проблеми през целия сезон и не можаха да покажат своя действителен капацитет през целия сезон. Казанският Зенит не постоянно показваше постоянна игра и това бе техният основен проблем. Но Зенит имаше доста мощен тим, който можеше да реши всеки мач в своя изгода в добър ден.

- Спомнете си полуфиналния мач за Купата на Русия с казанския Зенит, когато Локомотив загуби гейм (а след това и мача), откакто водеше с внушителна разлика. Защо се получи по този начин?

- Ние просто повярвахме, че мачът е завършил. Това не трябва да се позволява с такива тимове като Зенит. Когато водиш с огромна разлика, то би трябвало да “доубиеш” противника. Въпреки това, колкото и да споделяме това, в реалност се случват такива обстановки. Не можете да извършите нищо с тях. Същият този Зенит два пъти губи тай-брейк (а с тях и мачовете), водейки с 14:9! Жалко е, че не попаднахме във „ Финалната четворка “ на Купата на Русия, само че в последна сметка Зенит (Казан) я завоюва...

- Как Локо се справяше без централните блокировачи Илияс Куркаев и Максим Куликов?

- Не беше елементарно. Ние знаехме, че ще ни се наложи да играем дълго време без двама наши съществени блокировачи, на които ние разчитахме. На всеки тим отсъствието на основни играчи може да се отрази на резултатите. Вместо да мислим разновидности с нови прехвърляния, решехме да дадем късмет на нашия ученик Дмитрий Лизик. той се възползва от този късмет и чудесно изигра половината сезон. Смятам, че в нашата школа се работи доста добре, ние успяхме да се възползваме от тази помощ. Този случай ни сподели, че имаме положителни запаси.

ИМАХМЕ ЖЕЛАНИЕ ДА ИГРАЕМ ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА CEV

- Локомотив сполучливо игра в шампионата за Купата на CEV. Не е ли обидно, че този шампионат не се доигра?

- Имаше диалози да бъде отсрочени дуелите. Но волейболът е характерен спорт. Да си върнеш формата, откакто си прекъснал занимания за месец и половина е доста тежко. Трябва нови лагери и тренировки. Този сезон бе скъсен, поради ползите на “Сборная”, по тази причина и доста контракти и интернационалните документи на множеството играчи бяха до края на месец май. Ако беше продължен, то щяха да зародят проблеми. Трябваше да вършим нови документи. Освен това доста други тимове щяха да бъдат в други сформира. Играчите сменят освен града, само че страните. При тази обстановка да се дефинира кой е най-хубав - нямаше да е показателно. Затова, да се продължи сезона бе безсмислено. Най-главното в този момент е да се решат всичките проблеми, с цел да може да се играе обикновено през идващия сезон.


- Като цяло Вие удовлетворен ли сте от представянето на Локомотив в шампионата за Купата на CEV?

- Да. Ние изпълнихме минималните цели, които спояха пред нас. Трябваше да се класираме за полуфинала на шампионата, което и направихме. Всички знаехме, че в полуфиналите ще играят единствено най-хубавите тимове. Желанието ин беше да се класираме на финала и да се постараем да го спечелим. Жалко, че по този начин се получи.

- Как оценявате успеха на отбора Ви в шампионата за Купата на Сибир и Далечния Изток?

- Считам, че това бе един добър шампионат. той се организира в този миг, в който тимовете имаха спиране, което бе обвързвано с олимпийските квалификации.Турнирът бе потребен за всички обори-участници. Изиграхме по 3 положителни мача. С Кузбас изиграхме отличен край. Както към този момент споделих, това бе самобитно “кръщене” за доста играчи, които към този момент могат да се смятат за сегашни “сибиряци”. Винаги е прелестно да се печелят сходни шампионати, още повече пред свои почитатели.

ВЪРНАХМЕ ФЕНОВЕТЕ НА НАША СТРАНА

- Предполагахте ли, че федерацията може да приключи шампионата?

- Считам, че за признатото решения повлия новината за болестта на Ървин Нгапет от ковид. Даже при цялото си предпочитание федерацията да продължи шампионата, то тя бе задължена да реагира и да спре всички шампионати. Ако не се бе появило това заболяване на състезател на Зенит, имаше късмет Суперлигата да се играе до края. Това решение на Всерусийската федерация по волейбол го смятам за разумно. Те нямаха различен избор.

- Как Вие приехте решението за отлагането на Олимпийските игри в Токио 2020?

- В тази обстановка това решение е вярно, тъй като щеше да бъде комплицирано тимовете да се приготвят. Плюс това Олимпийските игри постоянно събират голямо количество туристи. Кой в тази обстановка би желал да пътува в тази азиатска част, от където стартира всичко? Това решение не бе признато под давлението на МОК. Доколкото аз разбрах самодейността пристигна от премиера на Япония, който първи сподели, че Игрите би трябвало да се отсрочат.

- В подобен случай, коства ли си да се намерения за провеждането на Лигата на нациите?

- Ако се възстановява обстановката с пандемията, аз смятам, че е нужно да се намерения за опция да се изиграе Лигата на нациите вместо Олимпийските игри. Така ще може сезонът за националните тимове да не е празен. Националните състезатели ще могат да поиграят малко дружно, след 4-месечно спиране. Смятам, че провеждането на Лигата на нациите в тази обстановка ще бъде от изгода за всички.

- Какво ще кажете на почитателите в преддверието на новия сезон?

- Искам да поздравя нашето управление, служащите в клуба, тима, всички “железничари” със златни медали. Благодаря на нашите почитатели за поддръжката! Благодаря им за целия сезон! Считам, че в тази година ние с нашата игра върнахме последователите ни на наша страна. Чувствах, че те са били тъкмо с нас.

- Как ще се промени тима на Локомотив през идващия сезон?

- Искам настрана да отбележа тези момчета, които не останаха с нас за идната година. Това не е тъй като, че ние не сме удовлетворени от тях, в противен случай, всеки от тях даде своя принос и без тях ние нямаше да реализираме подобен резултат. Считам, че управлението е удовлетворена от представянето на всеки състезател през този сезон. Започва обаче нов олимпийски цикъл и имаме млади момчета на избрани позиции, които желаеме да развием. Някои от тях към този момент са забавни за националния тим на Русия, те би трябвало да играят. Клубът има тактика за общо подмладяване на тима. Искаме да изградим нов тим към тези играчи в дълготраен проект. В последна сметка тези играчи, които идват, са с 10, или даже повече години по-млади от тези, които няма да останат при нас. Казвам на момчетата благодаря за играта, за сезона! Успех в новите тимове! View this post on Instagram
«Мы заслужили этот результат» Главный тренер «Локомотива» Пламен Константинов подводит итоги самого успешного сезона в истории клуба, а также делится мнением о эпидемиологической обстановки в мире. Немного интересных моментов: Чемпионат не закончился так, по какъв начин нам бы хотелось. Мы бились весь год за то, чтобы сыграть перед своими болельщиками. Плюс мы хотели завершить наши выступления в спортивном комплексе «Север» таким большим праздником, по какъв начин «Финал шести». Удовлетворение по игре у меня есть, само че нет задоволения, которое получаешь, играя при своих зрителях. Мы понимали, что нам придется играть без двух наших основных блокирующих, на которых мы рассчитывали. У любой команды отсутствие ключевых игроков может сказаться на результате. Но вместо того, чтобы искать варианты на рынке, мы дали късмет нашему воспитаннику Дмитрию Лызику. Он воспользовался этим шансом и чудесно провел половину сезона! Я считаю, что у нас очень хорошо работает школа, и мы смогли воспользоваться их помощью. Этот случай посочил нам, что запас у нас есть. Хочу поздравить наше руководство, работников клуба, команду, всех железнодорожников с золотыми медалями! Благодарю наших болельщиков за поддержку! Говорю им спасибо за сезон! Считаю, что в этом году мы своей игрой вернули их на свою сторону, чувствовалось, что они были точно с нами. Хочу отдельно отметить тех ребят, кто с нами не остается на следующий год. Это не потому, что мы ими не довольны, наоборот, каждый из них внес собствен вклад, и без них бы не было такого результата. Однако, сейчас начинается новый олимпийский цикл, а у нас есть молодые ребята на определенных позициях, которых мы хотим развивать. Некоторые из них уже интересны сборной России, им нужно играть. У клуба тактика на общее омоложение команды. Полное интервью Пламена Константинова читайте на нашем официальном сайте, а также в группе ВКонтакте.

A post shared by ВК «Локомотив-Новосибирск» (@lokovolley.ru) on Apr 9, 2020 at 1:02am PDT
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР