Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов бе гост в предаването

...
Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов бе гост в предаването
Коментари Харесай

Станимир Стоилов: Нещата, които се случват в българския футбол са прекалено примитивни

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов бе посетител в предаването " Тази заран " по bTV, в което приказва както за дербито против ЦСКА, по този начин и за положението и връзките в българския футбол.

Той се върна към последния край сред двата тима, който се игра преди 17 години, а Левски завоюва с 2:1. " Като трофей Купата ми беше първи трофей и оттова ми започва кариерата. Надявам се да трупаме в музея купи за Левски. Отборът се показва на обичайно равнище. Пътят, по който вървим е дълъг и комплициран за прекосяваме. Надявам се да нямаме игрови разтърсвания, които съумяваме да държим. Големите ми страхове първо бяха и са да спасим Левски от финансов банкрут. После би трябвало тимът да играе добре и да държи равнище, което да радва хората и те да се върнат на стадиона и с тяхната помощ да вървим напред. Двете неща са по-важни - тимът да се стабилизира и да се спасим финансово. Ако тези две неща се случат няма да е надалеч времето, в което да приказваме за приказки ", съобщи Стоилов.

" Левски се връща към корените си. Основан е от група левскари. Дълго време е изискан от група хора. С новата самодейност хората ще оказват помощ финансово и ще имат мнение по това кой да управлява обичания тим. Начинание, което започнахме с открити лица. Ако се провалим, се проваляме всички. Ако Левски нямаше тези отговорности, които има, клубът може да се устоя първо от спонсора, а и от почитателите. С тези средства ще е задоволително Левски да съществува на положително равнище в България. Моделът " бащица " не е толкоз неприятен, само че бащиците на случиха на хората, които да им развиват клуба. Тези средства, които се насочваха, отиваха в неправилни решения и дейности. Първите ми огромни достижения, които направихме бе в модела " бащица " на Тодор Батков. Могат да се реализират резултати ", добави той.
 Основният сътрудник на Левски с нов жест към клуба
Основният сътрудник на Левски с нов жест към клуба

Преведе предварително пари за покриването на ежедневни разходи

Стоилов бе запитан и за това каква смяна има в българския футбол в последните 13 години, когато той не бе част от него. " За страдание не мога да бъда хвалебствен към тези 13 години, в които ме нямаше. Има изчистване на колегиалност сред клубовете, сред играчи и треньори. Условията и материалната база са прекомерно надалеч от средно-европейския футбол. Ако погледнем на километри от България е обидно. Където и да погледнем към нас съпоставяме първобитно-общинския строй и 21 век. Това съпоставяме. Даже Северна Македония има стадион, на който се игра Суперкупата на Европа. Имаме голямо разминаваме. Лудогорец е единствения, които на 90% е приключен плана като вложения, метод на работа, база. Към това би трябвало да се стремим. Растежът на Лудогорец е тъй като двата гранда изоставаме. Те обаче губят, тъй като не могат да създадем действителна борба против тях ", сподели Мъри.

Относно дербито Стоилов съобщи: " Да, имаше миг, в който вкарах гол за ЦСКА против Левски. За мен обаче това е било безконечното футболно съревнование. Уважаваме съперника. Ако не го уважаваш не можеш да се радваш на личните си победи. Да, има огромна борба, огромно опълчване, чисто фенска нетърпимост сред двата клуба. Двата клуба съществуват поради борбата, която водят на терена и отвън терена. Сега малко рано тима самичък си извоюва любовта, уважението, посещаемостта, само че когато си извоюваш нещо би трябвало да го защитаваш ".

Той разяснява и санкцията за мача с Лудогорец, която бе платена от почитателите на Левски. " От една страна е ласкателно, от друга е неверно, че позволих, че имам такава санкция. Не съм бил наказван по такива параграфи. Любовта на хората се печели по няколко метода. Първо с работа и почтеност, което е моят лозунг. Второто е с положителни игри, не приказваме за положителни резултати. Много постоянно във футбола и спорта хората дават обещание положителни резултати лъже ", сподели Стоилов.

" Нещата, които се случват в българския футбол са прекомерно примитивни. Ние към момента не желаеме да се променяме, да търсим полемика. Когато се предложи нещо ново, първото отричане... Отговорът е " не ", " не може ", " не става " и всеки ти споделя по какъв начин няма да стане, а никой не споделя по какъв начин ще стане и не желае да дискутира позитивното. Имаше случаи, в които играхме в блата и ледове, само че, с цел да си получим заплатата и наградата и да угодим на някой олигарх или някой притежател на клуб мачът се състои. Ние си получаваме заплатите, с цел да играем хокей на лед. В България продължава едно точкогонство и първичност в мисленето и по тази причина не желая да вземам участие в тези неща. Искам да спасим Левски и да го създадем да играем по-добър футбол. Ако го създадем футболен оазиз ще бъда удовлетворен. В предходния ми престой в Левски, когато бях треньор ние бяхме основали футболен оазиз, който се строеше всекидневно. Резултатите, основаването на играчи. Показахме образно по какъв начин могат да се печелят пари. Този оазис завоюва над 25 млн. лв. чиста облага за тези 4 години. Случи се нещо, което машиниста искаше да кара влака. В електрическите влакове няма машинисти. Не съумяха да ръководят план, който беше на високо европейско равнище. Всички имаха доста положителни планове, само че незадоволително познания. Всичко, което не е положително за Левски, съгласно мен, го нарязвам от корен. Всичко, което е добре за Левски го пазя. Всичко, което не ми харесва водя война с тях в името на Левски ", съобщи той.

" Аз споделих, че не желая моите играчи да ме обичат. Могат да ме ненавиждат. Те са тук, с цел да пазят цветовете на Левски. Левски е клуб, в който има полезности. Аз съм тук, с цел да спазвам за левскарските полезности. На терена желая да играят гордо, не съм споделил да побеждат всеки мач. Ако те не съблюдават тези неща, естествено, че ще ме ненавиждат. Ако съблюдават и дойтат резултатите всички ще се обичаме. Нямам терзания, в случай че ме ненавиждат ", добави експертът.

" Нека почитателите поддържат нашия си тим. Отборът ще направи всичко допустимо, с цел да се показа по най-хубавия метод. Ако победим няма да има по-щастлив човек от мен, най-важното е почитателите да са радостни ", приключи Мъри Стоилов.
 Ах, този Мъри!
Ах, този Мъри!

Винаги знае по кое време и какво да каже...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР