Старши треньорът на Ботев Пловдив - Желко Копич, даде интервю

...
Старши треньорът на Ботев Пловдив - Желко Копич, даде интервю
Коментари Харесай

Копич: Ботев е предизвикателство за мен, качеството на играта в България е слабо заради терените

Старши треньорът на Ботев Пловдив - Желко Копич, даде изявление в родината си за локалния уебсайт „ net.hr “, в което приказва за работата си в отбора на „ канарчетата “, както и засегна редица тематики от българския и хърватския футбол.

Г-н Копич, Ботев Пловдив е към този момент на десето място, до което достигнахте, откакто го поехте на последно. Как се случи това?

- Преди идването ми в клуба тимът бе влезнал в серия от четири провали. Ситуацията не беше добра, нито лесна. Успяхме последователно да напреднем и като резултати, и като игра, само че имаме още доста път за извървяване. Играем добре вкъщи. Преди да загубим от ЦСКА, бяхме в серия от четири следващи победи. Надиграхме качествени отбори като ЦСКА 1948 и Славия, които имат височко качество. Победихме и Пирин Благоевград с 3:1. Все още обаче не изглеждаме задоволително добре при гостувания. Нашата цел е да играем на равнище и на открито. Липсват ни тези точки. Сега ни чака нов тежък дуел против Лудогорец.

Как попаднахте в пловдивския Ботев, за какво избрахте тъкмо този клуб и българския футбол и беше ли, или не крачка напред в кариерата ви?

- На първо място, Ботев Пловдив е най-старият български клуб с огромни обичаи, многочислени почитатели. С идването на новия притежател, по чиято покана пристигнах в Ботев, бяха сложени амбициозни цели, план, включващ построяването на нов стадион, който би трябвало да бъде приключен още идващия полусезон. Така че би трябвало да можем да играем на него още напролет, в случай че всичко върви добре. Решението в действителност беше елементарно. Бях притеглен от показания план, а управителните хора на клуба бяха извънредно правилни в договарянията. Те демонстрираха огромен интерес. Това е третата европейска страна, в която работя след Кипър. Като цяло за мен Ботев е предизвикателство.

Значи това е пробив за вас?

- Не мога да чакам, че ще упражнявам и повеждам тимове, с които постоянно ще спечелвам и незабавно ще се боря за върха. Всичко, което съм построил до момента в кариерата си, не беше елементарно. В мъжкия футбол започнах от Четвърта лига. Опитът, който получих в Хърватска и Кипър, считам, че ме прави все по-добър и че има още доста качествени неща пред мен.

Бихте ли сравнили хърватския и българския футбол?

- В България има качествени тимове, само че лигата е прекомерно огромна. Хърватският футбол направи позитивна крачка напред във връзка с качеството, като понижи броя на клубовете в елита до 10. Това слага по-голям фокус върху концентрацията на класа и мощ. Освен това в Хърватска бе реализиран прогрес с построяването на нови, по-качествени терени. Пак споделям, в България има класни и сполучливи тимове, само че лига от 16 клуба е прекомерно огромна и всички стадиони не са в оптимално положение, заради което качеството и интензитетът на играта на моменти са по-слаби. Лудогорец в България е като Динамо Загреб в Хърватска. И въпреки всичко лигата е забавна.

Кое ви притегли най-вече в плана на Ботев Пловдив?

- Коректността. Всичко, което се случи в Пловдив до момента, е позитивно. Градът е хубав, хората са топли и дружелюбни. Като цяло имам качествени условия за работа и живот, фокусиран съм върху тима и по какъв начин да свърша работата толкоз добре и с най-високо качество.

Какви цели ви сложи управлението на клуба?

- Целите постоянно са едни и същи - победи, предно класиране и оценки. Разбира се, беше значимо да стабилизираме тима по-късно в началото едва влизане в шампионата, с цел да създадем допустимо най-хубав резултат. Имаме огромен брой млади играчи и повишението на качеството на тези гении също е значимо. За мен също е значимо атмосферата във и към клуба да е положителна и стимулираща.

В тима има двама хървати - Роберто Пунчец и Мартин Секулич...

- Роберто към този момент е умел състезател, който е минал през доста тимове в кариерата си. Познавам качествата му, а Мартин преди малко направи крачка към качествения футбол, сигурно има място за усъвършенстване. В Хърватска, въпреки и във Втора лига, той сподели капацитет и в този момент зависи от него да направи още една крачка напред. Вярвам, че ще бъде по този начин. И двамата са доста работливи играчи, качествени хора.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР