Старият лифт Княжево - Копитото За ревизия или разтрогване на

...
Старият лифт Княжево - Копитото За ревизия или разтрогване на
Коментари Харесай

Три партии искат ревизия на сделката с лифтовете на Витоша


Старият въжен превоз Княжево - Копитото

За проверка или анулиране на приватизационния контракт, с който сдружението " Витоша ски " закупи преди към 10 години лифтовете в парк Витоша, приканиха партиите ДСБ, " Да, България " и " Зелените " в четвъртък.

Основният им претекст е, че частната компания, обвързвана с " Първа капиталова банка ", не влага в поддръжка и рационализация на оборудванията, заради което огромна част от тях все още не работят, от ден на ден хора се качват с колите си в планината и към този момент на няколко пъти пътищата в парка са блокирани от коли.

" За страдание към този момент над 10 години планината ни е отнета и превърната в пленник на конюнктурни ползи ", настояват в позицията си трите партии. Според тях " Витоша ски " " отхвърля да поддържа и модернизира оборудванията, макар че приватизационният контракт го задължава да влага в лифтовете и да резервира предмета на активност им, а точно транспорта на хора в планината ".

Бездействие

Трите партии считат, че Столичната община не е упражнила следприватизационен надзор върху частния притежател и не е подхванала ограничения за прекратяване на " изнудването на софиянци ". " Не единствено това, Столична община е съизвършител в блокирането на достъпа на жителите до планината като преднамерено намаляваше и спираше градския превоз до Витоша, който през днешния ден явно не е съответна опция. Другият главен провинен е Министерството на младежта и спорта, което осем години отхвърля да ремонтира влек " Заека ", който е негова благосъстоятелност, в случай, че поддръжката на всеобщия спорт е главната му функционалност ", написа още в позицията.

Освен това оборудване, от години не работят лифтовете " Романски " и " Княжевски ". Кабинковият въжен превоз от Симеоново би трябвало да работи всеки ден като се изключи по няколко часа два дни в месеца, когато е оповестена профилактика. Съоръжението обаче постоянно е отвън строя. Драгалевският въжен превоз работи единствено в почивните и празнични дни. В четвъртък (11 януари) на Витоша ски може да се карат единствено на една писа и работят единствено два влека. Сезонът пък бе открит едвам на 6 януари - след почивните дни към Коледа и Нова година, в случай, че останалите огромни ски зони в страната работят от средата на декември.

" Стигна се до там, че през днешния ден, 2018 година, когато София е Европейска столица на спорта, на Витоша –най-големия парк на града, царува транспортен безпорядък, не се употребяват пълноценно разнообразните благоприятни условия за всеобщ спорт и рекреация, а множеството лифтове не работят. На този декор Столична община и страната в лицето на министерството към момента не са подхванали никакви съответни ограничения за стартиране на оборудванията и възстановяване на градския превоз ", считат от ДСБ, " Да, България " и " Зелените ".

Мерки

Те упорстват общината да планува средства в бюджета си за възможното унищожаване на неработещите и рискови уреди, за които притежателят отхвърля да се погрижи. Искат да се усъвършенства и достъпът до планината с публичен превоз, като се употребяват рейсове на природен газ или електрически транспортни средства.

Трите партии оферират да стартира и полемика за изцяло развиване на туризма, която да включва създаване на повсеместен проект за интегриран достъп до планината и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и информационна инфраструктура, проект за развиването на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и всеобщ спорт, оценка на опциите за връзки сред съществуващите писти и трасиране на нови, без непотребна сеч и унищожаване на морени, както и за възобновяване на съществуващите по-малки трасета.

" Сегашното състояние, при което достъпът до планината е мощно затормозен, ски се карат на една сериозна писта, а на практика всички уреди са рискови и/или неработещи, е извънредно неприемливо. И отговорността е споделена сред ръководещата номенклатура на ГЕРБ и " Витоша ски " ЕАД ", настояват от трите партии.

Отговор

В позицията им се споделя, че договорът за приватизация с " Витоша ски " е подписан през декември 2007 година, при кмет Бойко Борисов и болшинство на ГЕРБ в Столичен общински съвет. Според ръководителя на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ) това изказване е " неистина ". Във Facebook той напомни, че решението за приватизацията е гласувано на 26 юли 2007 година когато в общинския съвет " към момента няма нито един представител на ГЕРБ ". " За сметка на това там са Българска социалистическа партия (19 човека), Съюз на демократичните сили (10), ССД (9), " Гергьовден " (6), ДСБ (6), " Демократи за София " (5), Национална движение „Симеон Втори" (4) и 2-ма самостоятелни. В осъществяване на това решение столичната организация за приватизация прави процедурата и нейният тогавашен шеф подписва контракта ", написа Герджиков.

Той също дефинира положението на оборудванията на Витоша като " безумна обстановка ". Според него договорът за приватизация на лифтовете и влековете е " засегнатост за здравия разсъдък ".

" Първо, всеки контракт за наем на гарсониера е по-дълъг и обстоен от въпросния приватизационен контракт. Второ, той не задължава сдружението " Витоша ски " да дава услугата, т.е. те могат да работят или не, когато си изискат. Трето, задължението за вложения е в действителност благопожелание. И най-важното, няма уговорка, неизпълнението на която да е съображение за повреждане на контракта ", счита Герджиков.

Според него казусът може да се реши след приемането на новия проект за ръководство на парка и при последващите процедури по приемане на профилирани устройствени проекти.

От " Витоша ски " считат, че за рационализация на оборудванията в парка са нужни 70-80 млн. лв.. От години управлението на сдружението оправдава неналичието на вложения в замяна и рационализация на лифтовете и влековете със възбраните в проекта за ръководство на Витоша и с несъгласието на природозащитните организации. Според екосдруженията обаче няма никаква спънка оборудванията да бъдат сменени при потребление на съществуващите трасета, а всички писти, чиято територия е по-голяма от тази на ски зоната над Банско, да се обработват и да се употребяват за спорт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР