Старите врагове Индия и Пакистан са на прага на нов

...
Старите врагове Индия и Пакистан са на прага на нов
Коментари Харесай

Индия и Пакистан са на нож след кърваво нападение

Старите врагове Индия и Пакистан са на прага на нов конфликт, откакто терористично нахлуване в противоречивия район Кашмир взе десетки жертви.
Атентатор-самоубиец се вряза с кола-бомба в рейс, пренасящ индийски паравоенни елементи. Атаката, за която пое отговорност пакистанската ислямистка формация „ Джаиш ел-Мохамед “ (Джем), взе 44 жертви. Това е най-смъртоносното нахлуване от десетилетия в района.
Кървавата офанзива вбеси индийските управляващи, които упрекнаха Пакистан, че поддържа терористи, като им дава опция да работят на негова територия. Индия твърди, че има неопровержими доказателства за присъединяване на Пакистан в нападението. Случилото се разгневи и индийските консуматори в обществените медии, а доста от тях приканиха за отмъщение.
Индийският министър председател Нарендра Моди даде обещание „ отговарящ отговор “ и предизвести, че управляващите няма да разрешат на нападателния им комшия да дестабилизира страната. „ Категорично съдя това подло нахлуване. Жертвите на нашия самоуверен личен състав по сигурността няма да отидат напразно”, съобщи Моди в профила си в Twitter. (туит)
Ню Делхи заплаши да предприеме всички вероятни дипломатически стъпки, с цел да подсигурява " цялостна изолираност " на Пакистан. Исламабад ще изгуби и комерсиалните си привилегии като най-облагодетелствана нация в търговията с Индия, разгласи индийският министър без портфейл Арун Джейтли.
Исламабад отхвърли всякаква връзка със случилото се. Пакистанските управляващи отхвърлиха да поддържат бойците, борещи се с индийската власт в Кашмир, потвърждавайки, че оказват единствено морална и дипломатическа поддръжка на кашмирския народ в битката му за самоопределяне.
Съединени американски щати прикани Пакистан „ да приключи неотложно поддръжката и убежището, предоставено на всички терористични групи, настоящи на нейната почва”. Нападението ускорява решимостта на Съединени американски щати да ускори съдействието с Индия за битка с тероризма, се споделя в изказване на Белия дом.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР