Старите империи са устроени така, че да се пазят от

...
Старите империи са устроени така, че да се пазят от
Коментари Харесай

Христо Смоленов пред „Труд“: Тероризмът не е самотно занимание, а самообучаващ се организъм

Старите империи са устроени по този начин, че да се пазят от външен зложелател, без да осъзнават, че отглеждат варварите в личния си дом

В един собствен монолог по отношение на Холокоста, Уди Алън вметва (в преразказан вид), че върховете по разпродажба на хора са по тази причина, че да се усъвършенстват. В Съединени американски щати покориха нов олимпийски връх с изтезанията в Лас Вегас. Всички са наясно, че това е страната с най-вече убийства и най-вече пандизчии на глава на популацията в света. Има просто пояснение – янките са въоръжени до зъби по правото на конституцията. Такъв безочлив терористичен акт, осъществен от дилетант, който сякаш би приел исляма преди няколко месеца, обаче е вцепеняващ и пораждащ доста въпроси. Отговорите търсим от специалиста по тероризма – Христо Смоленов .

– В Съединени американски щати всяка година стават стотици убийства с огнестрелно оръжие. Мисля, че Чикаго е неизменен първенец, казано цинично. Този път обаче цялото общество в Америка, беше разтърсено от екзекуицята в Лас Вегас. Как тълкувате този жесток акт, господин Смоленов?

– Има нещо гнило освен в Дания от времето на принц Хамлет. Днешният свят като цяло е “изкрейзил ”… Глобалната фрустрация е положение на обществата и на обособените човеци, при което полуда и лакомия вървят ръка за ръка. Радикализацията на хора и пазарни настройки води до синдрома на насилствения екстремизъм. Той към този момент се е загнездил в всеобщото подсъзнание. Затова е наивно да се търси пояснение на нещастието в Лас Вегас единствено в душeвността на съответния палач. Нарочно не загатвам името му. …И името на Херострат не би следвало да се помни. За страдание от древността до през днешния ден убийци и рушители се радват на повече публично внимание от лечителите и създателите.

– Защо фокусът на публичното внимание се лепва като магнит върху тези нещастия, подбудени от тероризъм, а в това време надалеч по-значими събития, в това число и трагични, като десетки починали при естествени бедствия в Азия, остават настрана?

– Заради страха. Той е водещ и в политиката и в новините. Жадни за тръпката на надзор посредством боязън, медиите през днешния ден и във всички времена акцентират персони, показали се посредством рисково принуждение. Така и в случилото се на концерта в Лас Вегас някои бързат да провъзгласят жестокия връх – 59 убити и 515 ранени от пукотевица на един единствен “побъркан ”. Който е бил перверзно прозорлив да вкара 28 огнестрелни оръжия в хотелската стая, откъдето ще открие пукотевица по множеството веселящи се хора. Интересно по какъв начин става това без помощ от други съзаклятници? И по какъв начин по този начин този подлудял човек е харчил неотдавна като милионер – дали не става дума за пари, платени в задатък за терористичен акт?

– “Ислямска страна ” незабавно пое отговорност за атентата.

– Дали и до каква степен може да се има вяра на “Ислямска страна ”, която побърза да поеме отговорност за кървавата баня в Лас Вегас е забавен въпрос. Едва ли сигурността в тази столица на шанса като цяло е толкоз нежна, че да се пропука от замисъла на един изверг дилетант. Самата системата от казина, хотели и развлекателни обекти се пази освен от полиция, а и от голям брой охранителни компании с първокласна подготовка. Как те са проспали подготовката за такова чудовищно закононарушение е въпрос, на който няма лесни отговори.

– Очевидно е, че няма да се стигне до рестрикции в притежанието на оръжие, защото… не виждам по какъв начин ще стане. Но какви ще са другите последствия за американското общество?

– Психологическият резултат от случилото се би бил сразяващ, в случай че хората стартират да осъзнават уязвимостта си. Може би по тази причина всички медии се концентрираха върху дебата за притежанието и носенето на оръжие в Съединени американски щати. С това се отприщват пристрастености “за ” и “против ” – нещо, което е конституционно право, подкрепено и от прословута корекция на Американската конституция. В страната има 300 милиона законни огнестрелни оръжия при 300 милионно население. Лекотата, с която то може да се придобива не е основният проблем – освен традицията, а настоящата нужда жителите да са въоръжени е в основата на дебата. Двете страни в него активизират своите електорати и до момента в който спорят, те не помнят че са заложници на същата среда на неустановеност. В тази комплицирана среда има и други играчи, които не са следени нито от страната, нито от публичен интерес. Такива са да вземем за пример наркомрежите – те доставят освен убийствена дрога за младежта, само че също по този начин цяла гама артикули на принудителен екстремизъм, пред който обществата наподобяват безпомощни.

– Защо тспоменавате очно наркомафията. Тя ли е в основата на злото в Америка?

– Наркомафиите имат своите тежко въоръжени шпиц-команди. Разполагат с противозаконни оръжия, които държавните служби не могат да управляват. Нелогично би било да се упорства за разоръжаване на жителите, до момента в който управляващите не се оправят нито с проведената, нито с ежедневната неорганизирана престъпност. Така се стига до парадоксална обстановка: даже най-силните страни пред лицето на вътрешната им престъпност наподобяват като безпомощни общества. В тях понякога се случват събития, за които медиите настояват, че са неизбежни. Говорят, че не можели да бъдат предотвратени и ни внушават, че би трябвало да се примирим със протичащото се, което рано или късно ще се повтори. Зад този видимо реален скептицизъм се крие операция.

– Трябва ли да се привиква към това принуждение?

– Не, изрично. А тази неточност се прави сега – убеждават ни да привикваме. По сходен метод в Европа реагират на все по-честите актове на гнет. Очакват от жителите сякаш да привикват към риска и заплахите. Да си мислят, че нищо повече не може да се направи по въпроса. Че противопоставяне против тероризма значи да се театралничи пред цветя в памет на жертвите. И че за тази поза най-подходящи са високопоставени евро-бюрократи. Не бих се учудил, в случай че се опитат да пренесат и в Европа дебата срещу законните оръжия, забравяйки за ацетона и пехидрола, от който някои си вършат в домашни условия експлозива ТАТП. И до момента в който го вършат, постоянно се самовзривяват още вкъщи. Откъде идва тази убийствена радикализация – кой я насърчава и капитализира последствията от нея по неведоми осведомителни и финансови канали?

– Какъв е вашият отговор?

– Преплитат се два вида мрежи – терористичните и тези, които обслужват нарко потоците. Това световно преплитане е повода за необяснимия крах на централизираните секрети служби в битката, както против дрогата, по този начин и против терора. Структурите с послушание на един команден център са неефективни. Всъщност те са несъответстващи против кипящата несигурност на мрежите.

– Службите и ръководещите в доста западни страни се хвалят за десетките осуетени опити за атентати. Хвалят се със страхотни удари върху наркомафията и това, което се случва надали не е случайност. Малки пропуски.

– Щетите върху разпръснатата система на мрежата не са трайни. Те подлежат на регенериране, т.е. самовъзстановяват се като хидра. Затова битката с нея изисква не толкоз армейско или полицейско старание, а нови кибернетични модели. Намиране на теоретичен отговор би заслужило две Нобелови награди – за стопанска система и премия за мир. Но лауреатите надали биха доживели да си ги получат – като имаме поради чудовищните ползи зад търговията с дрога и със боязън от терористично насилие…

– Бихте ли обяснили?

– Първо, кардинално нов модел на конструиране на системата е нужен, с цел да може да се нападна самата конструкция на незаконните мрежи. Както към този момент споделих тя се регенерира и в случай че е раздрана някъде, прекъснатата връзка се възвръща по мрежова система. Това са хетерархични структури (структури с преплитане на отвесни и хоризонтални връзки, б.р.) и по тази причина е несвоевременно да се нападат с мощно йерархични структури като войска и полиция. Мога да кажа, че актуалната мрежова конструкция е била следена с изключително внимание, още по времето, когато се е конструирала ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network, мрежа на Агенцията за напредничави проучвателен планове, DARPA) е първата в света функционираща компютърна мрежа от типа комутация на пакети по протокол TCP/IP, предходник на Интернет, б.р). Тогава се е считало, че през тази мрежа може да се управляват хората, само че това се оказва невероятно.

– Защо?

– Задължително изискване с цел да се завоюва някаква по-решаваща победа в играта на котка и мишка сред мрежовите организации, каквито са наркомафиите и терористичните организации от една страна, и йерархичните структури каквито са службите за сигурност е да се подходи по напълно друг метод.

– Какъв е той?

– Това е метод, основан на взаимоотношения сред голям брой опитни аналитици и компютри с детайл на изкуствен интелект. Моделиране на една среда, в която съперникът се преглежда като кибернетичен организъм – система, която е в положение да се самообучава.

– Толкова ли е комплицирана системата на престъпност в света, щом я оприличавате с кибер… мозък?

– Не нарушителите са комплицирани хора, а незаконната система. Съвременния тероризъм и наркобизнесът не могат да бъдат сведени до голям брой свързани една с друга бадни или групички, които поради една прочетена книга и неприятности у дома да прекатурват дневния ред на страни. Те са едни разпръснати кафези в един организъм, който може да се самообучава и саморазвива. Затворите са цялостни с дилъри и терористи, само че силата на системата не понижава. За да се противодейства, би трябвало да се осъзнае, а по-късно одобри фактът, че тези организации са независещи от човешката воля, от своята същина – самообучаваща се, самоорганизираща се. Противодействието може да бъде само симбиоза от човешки фактор – експерти, анализатори, експрети, бойци и суперкомпютри. Точно тази детайлност се изпуска, когато се преглежда терора като армейска интервенция. Точно това имам поради, когато упорствам в българското присъединяване в Европейски Съюз да се предложи да се сътвори единна антитеросристична организация. Когато ми споделят, че службите няма да се съгласят, тъй като нямало по какъв начин да разкрият своите източници, аз няма по какъв начин да се съглася. Борбата с тероризма не е просто шпионска разследваща активност, не е осведомителна активност. Нужна е нова организация, с нов вид кибернетични деяние, което да трансформира битката против тероризма в същинско научно-практическо изпитание.

– Откъде идва най-голямата опозиция?

– Големите страни попадат в капан на идеологията на старите империи. Старите империи постоянно се опасяват от нашествията на варвари. Те са устроени по този начин, че да се пазят от външен зложелател, без да осъзнават, че отглеждат варварите в личния си дом. Крайно време идеологията да отстъпи място на систематичен метод. Крайно време е заслугите на обособени страни да не се дефинират на безспорното място, което заемат в организации по отношение на по-малките страни. Грижата за сигурност би трябвало да бъде преформатирана според провокациите на днешното време. Борбата към този момент не е тактическо изпитание, а цивилизационно предизвикването.

Нашият посетител

Христо Смоленов е роден в Пловдив през 1954 година Завършил британската гимназия в София и Московския държавен университет “Ломоносов ” през 1980 година Работил е в Института по философия, а по-късно и в Института по математика на Българската академия на науките. Защитил е дисертация през 1982 година
Стипендиант на фондация “Александър декор Хумболт ” през 1990-1991 година Гост-професор в Университета на Монреал и в католическия Университет на Америка. Инициатор за основаването на Русенския комитет през 1988 година Автор на пет книги. Учен и публицист. Основател и кръстник на придвижването “Екогласност ” през 1988-1989 година Секретар на Министерството на защитата и депутат в 38-мото Народно заседание. Треньор по карате на първите групи за битка с тероризма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР