Стари рецепти, скрити в бабини нощви, обредни трапези и подобрени

...
Стари рецепти, скрити в бабини нощви, обредни трапези и подобрени
Коментари Харесай

Започна кулинарният фестивал „Бабина душица” в Монтана

Стари предписания, скрити в бабини нощви, обредни трапези и усъвършенствани верски на типичен ястия демонстрираха участниците в ХІ кулинарен фестивал „ Бабина душица в Монтана. Тази година събитието за пръв път е с интернационално присъединяване. Гостуват фенове готвачи от партньорски градове на Монтана от Румъния, Сърбия, Полша и Франция.



„ Искаме да покажем разнообразието на българската кухня в Северозапада и се сближим с усета на своите другари зад граница, съобщи на откриването кметът на Монтана Златко Живков. Той благодари за упорството на писателката Ели Лозанова, която за 11 следващ път събира буйни готвачи от всяка възраст за приготвянето на ястия от нашето минало.

Десет читалищни групи от селата Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци, Стубел, Студено буче и Сумер подредиха етнотрапези към цветната розетка в централната градска градина на Монтана. Цонкини чушки, перяник, пълнена кумска кокошка, фасул супа с манатарки, вързана погача, кълцана лютика, месник, чорба от саламура,сладко агънце, мусака с коприва и още доста други старовремски ястия пробваха гостите на фестивала. Експериментатори представихабългарските разновидности на песто и гаспачо.

Най-изкусните готвачи бяха отличени от жури в състав: кметът на Монтана Златко Живков, зам.-кметът на Каракал – Румъния Марина Самие и занаятчия готвачът Георги Костадинов. ПървенцитесаДимитър Петров и Дебора Димитрова със зелева салата с яйце, Ели Лозанова с фасул супа с манатарки от Монтана и Цветан Василев с песто от левурда.



Утре фестивалът продължава с демонстрации на задграничните участници, измежду които изпъква кметът на Фонтейн Франция Франк Лонго, които ще подготвя палачинки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР