Старата практика да се правят сериозни промени с преходните и

...
Старата практика да се правят сериозни промени с преходните и
Коментари Харесай

Съдиите по вписванията изчезнаха с преходните разпоредби в Закона за бюджет`2022 |

Старата процедура да се вършат съществени промени с преходните и заключителни разпореждания в законите се задейства още веднъж. Този път в Закона за бюджета за 2022 година Така от правния мир изчезва фигурата на съдията по вписванията, излиза наяве от импортирания план на Министерския съвет.

В него се виждат десетки преходни разпореждания, с които се променят голям брой нормативни актове, без директна връзка с бюджета - Гражданският процесуален кодекс (ГПК), Законът за правосъдната власт, Законът за кадастъра и имотния указател, Законът за нотариусите и нотариалната активност и други, заяви.

Една от тези структурни промени е основаването на Държавната организация по вписванията , която ще е на послушание на Министерски съвет и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към МРРБ), Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (сега към МРРБ) и Централния указател на особените залози (сега към МП).

Именно към тази нова организация се планува да преминат съдиите по вписванията и към този момент да не са свързани по никакъв метод със правосъдната власт , а да станат длъжностни лица по вписванията (ДЛВ). В момента съдиите по вписванията се назначават от министъра на правораздаването, само че са към районните съдилища и се управляват от техните ръководители.

Освен това възнаграждението им е като на областен арбитър, а с превръщането им в ДЛВ ще получават колкото правосъден админ в областен съд. 

В претекстовете за тази смяна в закона за бюджета се споделя, че статутът на съдиите по вписванията и в този момент е друг от този на съдиите и се декларира: 

" Функциите на съдията по вписванията са свързани главно с предписание или отвод на вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния указател и изговаряне за издаването на информации и удостоверения. Съпътстваща активност е осъществяване на нотариални и други дейности, планувани със закон. Към момента статутът на съдията по вписванията е изведен отвън глава девета на Закона за правосъдната власт " Статут на съдиите, прокурорите и следователите ", и е избран в глава тринадесета на закона " Съдии по вписванията ". Видно е, че самият законодател ясно е разграничил статута на съдията от статута на съдията по вписванията. "

Още по-любопитно е наличието на промени в Граждански процесуален кодекс в преходните разпореждания на закона за бюджета. С тях процесуалното посланичество на страната по каузи се трансферира от министъра на финансите на министъра на правораздаването.

Това бе видяно от на Сотир Цацаров, която разгласи, че съществува корупционен риск. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР