Стара Загора. Започват строително-монтажните работи за създаване на Културен център

...
Стара Загора. Започват строително-монтажните работи за създаване на Културен център
Коментари Харесай

Стара Загора: Започват дейностите по създаването на Културен център за талантливи деца в града

Стара Загора. Започват строително-монтажните работи за основаване на Културен център за надарени деца в Стара Загора, който ще разполага с камерна зала, зала за експозиции и музикален магазин. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Те включват главен ремонт, преустрояване и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на съществуваща постройка в цeнтъpa нa гpaдa. Имотът, дарен на Община Стара Загора от Mapия Жeĸoвa, e c дaнъчнa oцeнĸa нaд 1 млн. лeвa. Центърът щe нocи имeтo нa нейния пoĸoен брат пpoф. Πeтъp Жeĸoв - видeн oбщecтвeниĸ, ĸoмпoзитop, пиcaтeл и yчeн-гeнeтиĸ, нocитeл нa звaниeтo „ Πoчeтeн гpaждaнин нa Cтapa Зaгopa ".
За реализатор е определена старозагорската компания „ Зарастрой “ ООД, която би трябвало да приключи обекта за 180 календарни дни. Стойността на контракта е за над 904,7 хиляди лева с Данък добавена стойност., с включени 8 % непредвидени разноски.
Предвидено е игралната зала досега да се трансформира в камерна зала с размер към 360 куб. м, с добра звучност и 48 места, със стифиращи се столове с лека железна структура, които ще се съхраняват в помещението, завършено след затварянето на съществуващия отвор в пода до стълбището, сред сутерена и партера.
Фоайето пред залата ще има дрешник и пространства за пазач и техника за телекомуникации и видеонаблюдение.
На мястото на магазина в източното крило ще се разположат изложбена повърхност и музикален магазин. Предвижда се възобновяване на зазиданите отвори за врата и прозорци по южната фасада към ул. „ Генерал Гурко “.
Офисът на галерията към залата ще се употребява и за гардеробна, а в камерната зала ще се построи подиум за изпълнителите с дървена структура и дюшеме. С цел затъмняване на залата се плануват външни ролетни щори, таванът в залата ще бъде окачен, а хлътналите елементи ще бъдат обшити с акустични пана.
На равнището на камерната зала се планува тоалетна за лица с понижена пъргавина. За обезпечаване на налична среда се планува асансьор, ситуиран в двора, в ъгъла на постройката. Вратите към асансьора ще се инсталират на мястото на съществуващите прозорци.
На втория и третия етаж ще се разположат кабинети по музика, актьорско майсторство и изобразяване. Сградата ще бъде противопожарно обезопасена и топлоизолирана.
На равнището на сутерена зазиданите прозорци по южната фасада ще бъдат отворени и ще се възстановят британските дворове към тях. Съществуващата компрометирана тухлена ограда ще се демонтира и ще се построи нова ограда със стоманобетонови колони и железни пана сред тях, на които децата ще могат да експонират свои художествени творби. Предвижда се обшивка от гранитни плочи по бетоновите елементи на оградата. Към ул. „ Ген. Гурко “ оградата ще е ажурна, с железна плъзгаща врата за достъп към двора.
Подовата настилка във фоайето, в изложбената зона и коридорите ще бъде от гранитни плоч, а за образователните стаи се планува ново дюшеме.
Съществуващите керемиди на покрива ще се подменят, както и компрометираните елементи на дървената структура и дъсчената облицовка, ще бъде положена хидроизолация. Фасадите ще бъдат топлоизолирани и ще се оформят отвори към бул. „ М. М. Кусев “ и ул.„ Ген. Гурко “, като съществуващите от 1939 година архитектурни елементи-конзоли и основен корниз при стрехата на постройката ще се запазят. По цокъла на всички фасади ще се извърши мозаечна мазилка.
Камерната зала и музикалните кабинети ще бъдат звукоизолирани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР