Стара Загора за младите хора“ бе мототото на общата инициатива

...
Стара Загора за младите хора“ бе мототото на общата инициатива
Коментари Харесай

Община Стара Загора и вестник „Стандарт“ отличиха ученици за успехите им

„ Стара Загора за младежите “ бе мототото на общата самодейност на Община Стара Загора и вестник „ Стандарт “, част от националната акция на медията „ Моят град – 10 аргументи младите да останат “.

В навечерието на 1 ноември – Ден на националните будители, бяха отличени старозагорски младежи, посочили през годината високи достижения в региона на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и интернационално равнище. Всяко учебно заведение бе поканено да изпрати до 20 октомври номинации на свои заслужили ученици от 11 и 12 клас. Седем просветителни институции дадоха оферти в категориите „ Български език и литература “, „ Култура, „ Спорт “, както и „ Благотворителност “.

„ Нашата работа е да създадем по този начин, че всички вие, без значение къде продължите образованието си, един ден да се завърнете и реализирате в Стара Загора. Щастлива съм, че виждам във вас сила и тласък за триумфи. Гордеем се с младежите на Стара Загора “, обърна се към гостите в залата отрасловият зам.-кмет на Общината Иванка Сотирова.

„ Днес, в деня на чудесата на света Параскева, сме се събрали тук, в залата, в която, ние от „ Стандарт “ сме правили поредност от полемики за бъдещето на града. Тук сме, с цел да проведем един самобитен час по родолюбие, в който да разпознаваем младите гении на Стара Загора, които са горделивост освен за славния си град, само че и за цяла България “, акцентира Славка Бозукова, гл. редактор на вестник „ Стандарт “.

Специално за церемонията по награждаване на младежите в залата бяха някои знакови имена, които са тясно свързани с хилядолетния град  –  Христо Маринов, ръководител Българска федерация по битка, международен и европейски първенец в класическия жанр,  Явор Янакиев, международен първенец по свободна битка,  Анелия Димитрова, примабалерина в Държавна опера Стара Загора, Уляна Косева, Връзки с обществеността на Операта, Слънчезар Цанков, ръководител на съдийската комисия в Българска федерация по бадминтон,  Стефан Христов, победител в обиколката на България по колоездене през 2015 година, финален участник по колоездене на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Официални посетители бяха още народните представители от област Стара Загора Маноил Манев, Илиана Жекова, Радослав Рибарски, Георги Гьоков, общински съветници, както и представители на просветителни и културни институции.  

В категория „ Образование “ премията получи Виктория Колева – ученичка от XII клас в Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски ”. Учи електронна търговия и е отличничка. Участва ефективно в клуб „ Млад публицист “. Миналата образователна година е била водещ  на младежкото предаване „ Пожар в ефира “, предавано по Радио Стара Загора – Българско национално радио. Вики има куп достижения в областта на образованието, само че е и изявен състезател. Тя е част от  Ръгби клуб „ НСА “  към Националната спортна академия – София, с редица оценки на национално и интернационално равнище. Представлява България в националния тим по ръгби за дами от 2021 година насам. Сред многочислените ѝ награди има 7 първи места в национални и интернационалните надпревари.

 В категория „ Танцово изкуство ” – Жана Дякова. Тя е ученик на Национално учебно заведение за музикални и театрални изкуства „ Христина Морфова “. Учи балет от 4-ти клас. Той е нейната пристрастеност и живот. Жана е работлива, амбициозна, виновна и комбинативна, съобразителна и умее да се приспособява с лекост в нови обстановки. Владее чудесно британски език. Носител е на доста оценки от влиятелни балетни състезания в България и в чужбина – Германия, Италия, Испания и други Участва в детски постановки на Държавна опера – Стара Загора, в национални празнувания и празници.

В категория „ Музика “ оценката е за виртуоза на акордеона Цветелин Димитров също от  Национално учебно заведение за музикални и театрални изкуства „ Христина Морфова “. Цветелин е  най-изявеният възпитаник в класа по акордеон. Носител е на голям брой награди, дребна част от които са 5 първи награди от национални състезания. Цветелин има златен диплом от Международния конкурс „ Златни клавиши “ Велико Търново 2022г.

Четирима от възпитаниците на Спортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “ бяха удостоени с премия от събитието:  Калоян Атанасов, 11 клас, играч по битка свободен жанр, европейски първенец за кадети и републикански шампион; Ванеса Георгиева от 12 клас също  не отстъпваща по триумфи на момчетата. Тя заема 5-то място на Световно състезание за девойки битка свободен жанр. Ванеса е още балкански първенец за кадетки и републикански шампион; Дянко Дянков, възпитаник от 12 клас, републикански първенец за юноши в битка свободен стил; Гюкан Хазим от 12 клас, републикански първенец за кадети в битка свободен жанр.

В категория „ Спорт “ отличени бяха още: Георги Киров, възпитаник в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Лубор Байер “. Той се състезава по бадминтон самостоятелно, на двойки и отборно. Георги е първенец в Държавен персонален шампионат по бадминтон 2022г. в дисциплинираност „ Юноши и девойки до 19 година “;  Явор Христов пък е възпитаник 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „ Гео Милев “. Той има зад тила си второ място в националното състезание по бадминтон и първо място на двойки, дружно с Георги Киров.

Награден бе и Антон Атанасов, възпитаник в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „ Лубор Байер “. Състезава се в клуба по колоездене „ Берое “ във възрастова група „ Юноши до 18г. “. Той има голям брой първи награди от влиятелни надпревари.

В категорията, която разкрива какъв брой съчувствени са старозагорските младежи. Три дами получиха своите награди за отдадеността към обществото. Пристъпваме към премиите, които допират сърцето. Тези, свързани с благотворителността. Щастлива съм, че тук, в Стара Загора има толкоз доста младежи, които са подготвени да дадат от времето и емпатията си, с цел да оказват помощ на другите.  Офелия Янакиева от Профилирана природоматематическа гимназия „ Гео Милев “, ученичка от 12 клас, която се занимава с образуване и присъединяване в благотворителни учебни, общоградски и национални дела и събития. Нейна е самодейността за финансово подкрепяне на бедстващи фамилии с деца от село Каравелово, Община Карлово. Тя провежда благотворителен Коледен базар в учебно заведение, както и благотворителен базар „ С мисъл за Диди “. Направи взаимен план с Обществен дарителски фонд – Стара Загора „ Езиково образование в МГ – да го създадем по-добре “. Участва в доста дарителски акции, в това число за храм „ Св.Димитър “. Председател е на Ученическия учебен съвет. Още две девойки с големи сърца, които живеят, с цел да оказват помощ на другите, получиха самопризнание през днешния ден – младите омбудсмани на Стара Загора, възпитаничките на  Гимназия с преподаване на непознати езици „ Ромен Ролан “ Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил. За по-малко от една календарна година, по тяхна самодейност, с помощта на всеотдайността и положителната им организация, младежите от Стара Загора се включиха в извънредно доста потребни начинания. Само няколко от тях са Коледен календар за четвъртокласници „ Малките добринки “, Благотворителен базар „ С мисъл за Диди “, подсилен от Община Стара Загора, Дискусия: „ Психичното здраве в учебно заведение – вероятни и нужни ограничения “, Онлайн курс по снимка „ Трети март през моя обектив “ за възпитаници от VIII до XII клас, викторина „ 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи “, която бе с благотворителна и просветителна цел в междинните учебни заведения на града под патронажа на старозагорския омбудсман Надежда Чакърова, както и с поддръжката на Община Стара Загора, Регионален Исторически музей Стара Загора, Център за поддръжка на личностното развиване Стара Загора, а сега тече още веднъж тяхна благотворителна самодейност „ Книги за град Кубрат “, обвързвана с възобновяване на изгорялата детска библиотека в град Кубрат.

Официалната гала донесе доста наслада за наградените деца, само че и доста ентусиазъм, че Стара Загора е за младежите, както и доста горделивост за всички присъстващи в зала „ П. Р. Славейков “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР