Стара Загора. Щастливи сме, че тази година ще сътворим дванадесетото

...
Стара Загора. Щастливи сме, че тази година ще сътворим дванадесетото
Коментари Харесай

Стара Загора става сцена на кукленото изкуство от 24 до 29 септември

Стара Загора. „ Щастливи сме, че тази година ще сътворим дванадесетото издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ Пиеро “, което ще се организира в интервала от 24 до 29 септември. Той е значима част от културния календар на Община Стара Загора “, сподели през днешния ден по време на формалната конференция зам.-кметът Милена Желева. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .

Тя добави, че за потребностите на този огромен конгрес безплатно са предоставени разнообразни подиуми и арт пространства.
В конкурсната стратегия ще вземат присъединяване 11 спектакъла от страната и Европа. „ Основната задача на фестивала през всички тези години беше да се предизвикат българските създатели да основават куклено-театрално изкуство за възрастни “, описа шефът на Кукления спектакъл в Стара Загора Дарин Петков. Той добави, че селекцията, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката актуалните трендове и новаторски похвати в куклено-театралното изкуство. В рамките на тазгодишното издание на фестивала присъстващите ще видят цифрово оживели кукли. С помощта на най-новите цифрови технологии една кукла от знаковия театър на Куклен спектакъл Стара Загора – „ Жабокът принц “ ще оживее във фоайето на театъра и ще си комуникира с всички гости и посетители.

Гостите ще видят както спектакли на театри, които са одобрени и развиват репертоар за възрастни (ДКТ Пловдив, ДКТ Варна), по този начин и представления на частни арт обединения. Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, ще покаже спектакъла Ignis Fatuus. " Оперета Алцхаймер " ще се играе от спектакъл MalaStrana Compagnie, Франция. По традиция, абитуриенти от компетентност АКТ ще вземат присъединяване във фестивала с дипломното си зрелище " Снежната Кралица ". Ще може да се види и музикалният театър " Непознатата звезда Курт Вайл " на Малко театро - Будапеща, Унгария, Фрьоч трио ще забавлява гостите в къщата на арх. Димов. А директно преди награждаването ще се състои концерт на Милица Гладнишка под музикалния акомпанимент на Васил Спасов.
Тази година ръководител на журито е режисьорката Веселка Кунчева. В експертната комисия са още сценографката Мариета Голомехова, съветската режисьорка Анна Иванова, композиторът Петър Цанков и театроведът Митко Новков. Те ще имат нелеката задача да присъдят оценки в осем категории - за музика, сценография, мъжка и женска роля, постановка, пробни форми, на младата рецензия и Гран при за най-хубав театър. Освен това ще се връчи и Награда за повсеместен принос и разпространение на кукленото изкуство за възрастни.

Като съпътстващи прояви ще се проведат теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложения, улично изкуство, концерти.
Всички събития по време на фестивала ще се организират при строго съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР