Стара Загора. С тържествен строй и водосвет днес на Античния

...
Стара Загора. С тържествен строй и водосвет днес на Античния
Коментари Харесай

Стара Загора: Втора механизирана бригада чества 20 години от създаването си

Стара Загора. С церемониален строй и водосвет през днешния ден на Античния конгрес „ Августа Траяна “ приключиха тържествата във връзка 20 години от основаването на Втора механизирана бригада, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
Водосвет за здраве на военнослужещите и техните командири отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и свещеници.
На тържеството участваха бригаден военачалник Васил Лазаров, консултант по военната сигурност на президента, бригаден военачалник Радостин Илиев, шеф на Щаба на защитата и доста представители на разнообразни войскови формиранования, досегашни командири на бригадата от нейното основаване, регионалният шеф Гергана Микова, заместител –кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин, офицери от запаса и запаса, жители.
Бригаден военачалник Костадин Кузмов, пълководец на бригадата, напомни историята на основаването й, както и другите задачи, в които вземат участие военнослужещите. „ Бригадата се утвърди като едно от водещите формирования в състава на Сухопътните войски. Приемствеността и последователността дават своите позитивни резултати за триумфа “, сподели още командирът. Той акцентира и активността на 17-те формирования за оказване помощ на популацията при бедствия и повреди и благодари на локалната власт за поддръжката и взаимните дейности за положителното на жителите. Пожела религия и воля на войните, с цел да извършват сполучливо девиза на бригадата - „ Решителност и чест “.
„ От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров благодаря за помощта, която оказват военнослужещите от бригадата, за обезпечаване сигурността на жителите при разнообразни мероприятия. Вие изпълнявате с чест и отговорност Вашия дълг пред Родината “, сподели Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.
Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи във връзка празника. Областният шеф Гергана Микова връчи почетен плакет на бригаден военачалник Костадин Кузмов.
Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, командири на военни структури в страната.
Тържествата приключиха с празничен концерт в залата на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “.
Втора механизирана бригада е образувана през 1998 година на основата на Втора мотострелкова дивизия. Бригадата е директен правоприемник на бойната популярност и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, взела участие в четири войни за независимостта на България. С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р. Брегалница, Калиманци, при Щип, Чеган, Битоля, завоя на р. Черна, при Срем, Драва и Мур.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР