Стара Загора. Рекордно висок бюджет приеха общинските съветници в Стара

...
Стара Загора. Рекордно висок бюджет приеха общинските съветници в Стара
Коментари Харесай

Стара Загора: Рекордно висок бюджет приеха общинските съветници – общо над 125 млн. лева

Стара Загора. Рекордно висок бюджет одобриха общинските съветници в Стара Загора – общо над 125 млн. лв., което е с към 11 млн. лв. повече от предходната година. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . С 42 гласа „ За “ бе подкрепено плановото предложение. Като рекорден за новата история на града го разгласи, ръководителят на Постоянната комисия по бюджет и финанси на Общински съвет Диян Димитров. „ Отново имаме закостенял метод - баланс сред приходна и разходна част, както и ниска кредитна задлъжнялост “, добави Димитров.
Няма планувано нарастване на локалните налози и такси, стана ясно още по време на януарското съвещание на локалния парламент. Председателят на финансовата комисия заключи и предпочитаните точки, които стоят пред Бюджет 2019 – възстановяване и основаване на културна инфраструктура. „ Рекордни стойности имаме и при финансовите разноски, или другояче казано капиталовата стратегия на Общината. Общо 40 млн. лв. са за тази година “, сподели още Димитров. Той показа и част от обектите, за които съответно са планувани средства – разширението на парк „ Артилерийски “, продължението на ул. „ Христо Ботев “, ремонт на залата на Синдикалния дом, ремонт и на постройката, която бе дарена от Мария Жекова, с цел да се сътвори Център за даровити деца, съоръжение на Музей Литературна Стара Загора, както и за въвеждане на електронната система за таксуване в градския превоз. И тази година са планувани средства за ремонт и ограничения за енергийна успеваемост на детски градини, учебни заведения. Подобрения ще има и на уличната и тротоарната система, като рехабилитация е планувана и за ВиК мрежата. „ 800 хил. лв. са отделени за ремонт на ул. „ Св. Княз Борис I “, както и 400 хил. лв. за идващия лот от пътя сред селата Борово и Михайлово. Ремонти ще има още за дневния център „ Теофано Попова “ и центъра за деца с аутизъм в кв. „ Самара “, даде детайлности Диян Димитров. Предвидено е още построяването и на две нови пътни кръстовища – краткотрайното кръгово, което бе за облекчение на трафика към индустриалната зона и по бул. „ Патриарх Евтимий “ при пътя за Раднево. Средства са отделени и за възстановяване на положението на кметства и читалища по селата.
„ На фона на икономическото положение у нас, бюджетът на една община не може да бъде изцяло обстоен. Избягваме разпиляването и залагаме на баланс и успеваемост “, акцентира и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той даде образец с оптимизацията при разноските, касаещи ВиК мрежата в града, която не е подменяна от няколко десетилетия. Чрез дейностите там и реновирането на системата, като се изключи че се усъвършенства качеството на услугата, по този начин и се понижават разноските. Като различен добър образец в тази посока, градоначалникът дефинира и включването на ограниченията за енергийна успеваемост, които също пестят средства. По време на съвещанието на локалния парламент стана ясно още, че не трябва да се изкривява точно салдото при общинския бюджет, тъй като толерирането на една функционалност за сметка на друга не води до възстановяване на общата среда и качество на живот като цяло.
Приета с 39 гласа „ За “, бе Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните налози на територията на община Стара Загора. „ Най-същественото изменение визира налога върху МПС. В годините обратно, приходите от тази функционалност са в размер на 6 млн. и 800 хиляди лв.. С по този начин направените планове тази сума и след измененията ще е със същите равнища. Новите ставки имат за цел едно по-справедливо разпределение на новата екологична съставния елемент. Всички промили, които познаваме досега – година на произвеждане и мощ, се понижат от 0,1 до 0,4, като концепцията е да се компенсира екологията, а към еко ставката е подходено обществено - при най-ниските категории „ Евро 1 “ и „ Евро 2 “, се приема най-ниската ставка. При „ Евро 3 “ сме на 1-ца, а при по-новите коли сме взели междинни стойности “, посочи Диян Димитров от ПК по бюджет и финанси. „ От първите 6 по величина общини в страната, то в Стара Загора имаме едни от най-ниските промили за екология “, сподели той. Димитров уточни, че към този момент ще бъде затворена „ малката врата “, през която бяха зачестили случаите за регистрация на скъпи и мощни коли като товарни такива, с цел да заплащат по-малко.
Съветниците поддържаха с 41 гласа „ За “ годишният доклад на кмета на Стара Загора. Приети бяха още и годишният на старозагорския публичен медиатор, както и докладът за последното шестмесечие на ръководителя на Общинския съвет. Съгласие бе обещано Община Стара Загора да кандидатства по Проект „ Красива България “ за благоустрояване на детска ясла № 5 „ Първи юни “.
За последващо съвещание остана изборът на кмет, който да извършва краткотрайно длъжността, в село Памукчии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР